Wat doe je met mensen die jouw dienst niet kunnen betalen?

 

Tja, wat doe je met mensen die jouw dienst niet kunnen betalen?

Ik kwam deze vraag tegen in een Facebookgroep en was verwonderd dat bijna iedereen antwoordde: "Mijn prijs verlagen."

Huh?
Hoe kom je dan nog rond?

Het is een feit dat coaches en therapeuten doorgaans hun prijzen te laag zetten. Als je dan ook nog eens korting gaat geven voor mensen die jouw dienst anders niet kunnen betalen, dan snijd je regelrecht in je eigen vingers.

Jij hebt geen non-profit onderneming.
Je hebt een for-profit bedrijf en dus moet je winst maken om je bedrijf rendabel te maken.

Je kan dus niet zomaar iedereen gaan helpen.
Jouw empathie is dan ook meteen een valkuil: iedereen willen helpen, ten koste van jezelf.

Maar zo kan je geen winstgevend bedrijf bouwen.

Als je écht een verschil wil maken voor mensen die krap bij kas zitten, dan kan je maar beter een non-profit onderneming starten. Dan ben je afhankelijk van giften, donaties en subsidies en hoef je geen winst te draaien.

Alternatieven

Maar wat als je geen non-profit wil, en je wil toch ook die mensen, die krap bij kas zitten, kunnen helpen?

Er zijn wel een aantal alternatieven om over na te denken:

  • je zou een deel van je winst kunnen herinvesteren in het maken van een aangepast programma, waarvoor je enkele gemotiveerde kandidaten selecteert. Dat programma geef je dan pro-bono of voor een sterk verlaagde prijs. Maar dan moet je natuurlijk eerst voldoende winst hebben opgebouwd.
  • je kan ook een percentage van jouw inkomsten in een potje steken, dat je dan opnieuw gebruikt om iets terug te kunnen geven aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Je vraagt dus eigenlijk aan jouw klanten, die jouw diensten wél kunnen betalen, of zij een stukje mee willen betalen om iemand, die krap bij kas zit, te kunnen helpen.
  • je zou ook kunnen kijken of er een ruil kan plaatsvinden: als jouw klant jou een relevante dienst kan bewijzen, in ruil voor jouw dienst, dan kan dat ook een werkbare oplossing zijn. Maar dan moet het jouw bedrijf wel ten goede komen.

Voor bovenstaande alternatieven spreekt het voor zich dat je natuurlijk hele goede afspraken moet maken. 

De prijs verlagen?

Dat zou ik niet doen. 
Als je dat doet, dan krijgt jouw bedrijf ook een andere uitstraling en ga je mensen aantrekken die jouw diensten alleen willen omwille van de prijs. En dat wil je niet. 

Je wil dat mensen bij jou kopen omwille van wie jij bent, wat jij te bieden hebt en omwille van de oplossing die jij kan aanbrengen voor een probleem waar jouw klanten mee worstelen.

Als je concurreert op prijs, om iedereen te kunnen helpen, dan maak je ook je eigen markt kapot. En natuurlijk maak je ook je eigen bedrijf kapot en bepaal jij mee de norm van wat mensen willen betalen voor zo'n dienst. 

Hoe pak je het aan?

Wat als iemand zegt dat hij of zij jouw dienst te duur vindt?

Je kan ervoor kiezen om dat bezwaar weg te nemen, door jouw klant een ander perspectief te bieden. Maar wees respectvol: soms is het zo dat er écht een geldprobleem is, en gaat het dus niet per se om een motivatie-probleem.

Wat ik doe is:

  • in gesprek gaan en kijken hoe gemotiveerd die persoon écht is;
  • bekijken in welke situatie deze persoon zich écht bevindt;
  • kijken wat haalbaar is en samen naar een oplossing zoeken, zolang je er allebei beter van wordt;
  • indien nodig, doorverwijzen naar een instelling of organisatie die beter zou kunnen helpen (of een goedkopere collega);
  • indien nodig, op een later tijdstip opnieuw contact opnemen om te kijken of de financiële toestand het nu wel toelaat.

Hoe zou jij het aanpakken?

Verder praten over dit thema?
Word gratis lid van onze gezellige Solopreneur Support Club → 


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis DeesMail op Dinsdag →

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.