Wat als je niet kan kiezen?

Er wordt al wel eens gezegd dat je één ding moet kiezen om succesvol te kunnen worden.

Ja, voor sommige ondernemers werkt dit, maar voor heel veel anderen net niet.

Er zijn namelijk twee soorten ondernemers:

 1. Ondernemers die aan één passie genoeg hebben
 2. Ondernemers die multi-gepassioneerd zijn

Rarara... ik ben zo’n multi-gepassioneerde ondernemer.

Dat betekent dat het voor mij tegen mijn natuur ingaat om voor één passie te kiezen en dit voor de rest van mijn leven te beoefenen.

Daarmee sta ik haaks op de beleving van bijvoorbeeld mijn accountant, die het prima vindt om tot aan zijn pensioen zijn passie voor boekhouden uit te oefenen.

Ik, daarentegen, zie overal en in alles potentieel.
Er zijn tig onderwerpen die mij interesseren en ik weet dat ik er iets moois van kan maken, als ik me er actief in verdiep. Maar net daardoor wordt kiezen moeilijk voor me, of zelfs onmogelijk.

Het idee dat ik één ding zou moeten kiezen voor de rest van mijn leven voelt niet alleen tegennatuurlijk aan, het geeft me ook het gevoel dat het leven doodsaai zou worden.

Herken jij dit?

 • Je hebt vele interesses, passies en hobby’s;
 • Je vindt het moeilijk om lang te focussen op één ding;
 • Je verliest na enige tijd interesse en hebt nood aan iets nieuws;
 • Je kan veel informatie op korte tijd verwerken;
 • Alles wat je beetpakt kan je tot een succes maken;
 • Je start met veel ideeën, maar vindt het moeilijk iets af te werken;
 • Oppakken is makkelijker dan doorpakken;
 • Je gruwt van het idee om de rest van je leven hetzelfde te doen;
 • Het voelt als tegennatuurlijk om langer dan 2 jaar op één ding te focussen;
 • Vrijheid is een van de belangrijkste kernwaarden in jouw bedrijf en jouw leven;
 • Je haalt graag het potentieel in jezelf en in mensen naar boven;
 • Je vindt het heerlijk om jouw innerlijke impulsen te volgen;
 • Anderen zeggen wel eens dat jij niet kan doorzetten;
 • Anderen zeggen wel eens dat jij wispelturig en onberekenbaar bent.

Barbara Sher, die het boek "Refuse To Choose" schreef, noemt dit soort ondernemers "Scanners". En zij die geen moeite hebben om te kiezen, worden door haar "Deep Divers" genoemd.

Scanners zien dus overal potentieel en hebben moeite om blijvende voldoening te halen uit één ding. En dat is helemaal prima, want jij hoeft niet te kiezen voor één ding, gelukkig.

Als jij multi-gepassioneerd bent, dan kan je ook succesvol worden zonder de rest van je leven te moeten kiezen voor één ding.

Laat je dus niets wijsmaken.
"Deep Divers" begrijpen simpelweg niet hoe jij in elkaar steekt, en dus heeft het ook geen zin om het hen te proberen uitleggen.

Kies voor wat bij jou past. Dat mág je écht!

Natuurlijk komt het multi-gepassioneerd zijn wel met enkele uitdagingen.
Namelijk dat je toch zal moeten leren om gefocust te blijven op één ding voor een bepaalde periode, voor je overgaat op iets nieuws.

Dit is een voorwaarde om succes te kunnen behalen, omdat je anders weinig of geen aansluiting zal krijgen van anderen. Simpelweg omdat je ideeën en projecten vaak niet voldoende ruimte gunt om zich te ontwikkelen, en je je (potentiële) klanten niet voldoende tijd gunt om zich met jou daarin te verbinden.

Dus hoe dan ook: focussen op één ding blijft belangrijk, ook als je multi-gepassioneerd bent. Maar je hoeft het niet voor de rest van je leven te doen. Minstens voor een paar maanden en hoogstens voor een paar jaar.

Voelt dat niet véél beter?

Kan jij jezelf de ruimte geven om minstens 6 maanden aan één ding te werken?

Misschien zie jij nu al hoe je een bedrijf zou kunnen neerzetten, dat jou de vrijheid geeft om op termijn je focus steeds weer te verleggen, zonder de boel helemaal om te moeten gooien. Neem dit mee in het bepalen van jouw richting en het aanscherpen van jouw focus.

Twaalf jaar lang heb ik een coachingspraktijk gehad voor zangers. Maar ik heb me nooit lang vastgezet op één ding. Dat kon ik ook niet, want ik werd daar steevast ongelukkig van.

In die twaalf jaar, wat voor een Scanner heel lang is om op één hoofdthema te focussen, heb ik me verdiept in alles wat met de stem te maken heeft. Dit thema heb ik dan net om die reden ook heel erg breed genomen.

Ik studeerde psychologie, zodat ik me tijdens mijn coaching ook kon verdiepen in de psychologie achter het zingen en in de mindset van een succesvolle performance.

Ik ging allerlei workshops en masterclasses in alternatieve therapieën volgen, zodat ik met mensen ook kon werken aan een gezonde, moeiteloze stem en daarmee hun levenskwaliteit kon helpen verbeteren.

Ook heb ik me verdiept in hoe ondernemers zingen zouden kunnen toepassen om zichzelf meer zichtbaar te durven maken.

En ik specialiseerde mij ook in het begeleiden van extreme zangers, zoals heavy metal screamers en grunters.

En dit deed ik allemaal naast het geven van de meer klassieke vorm van zangles, waarin je vooral met songs en zangtechniek aan de slag gaat.

Voor sommige klanten en collega’s was dit moeilijk om te volgen.
Eerst was ik gewoon zangcoach, dan werd ik ook zangtherapeut en stembevrijder.

Ik deed elk jaar wel iets nieuws en gooide het telkens over een andere boeg. Toch slaagde ik er in om jarenlang met hele fijne klanten te werken, waaronder ook een groot aantal van hen jarenlang van mijn diensten gebruik bleven maken. Enkelen van mijn vroegere klanten zijn zelfs doorgestroomd naar mijn huidig bedrijf, omdat ze intussen ook als ondernemer van start zijn gegaan.

Hoe mooi is dat?

Maar na twaalf jaar had ik het dan ook echt wel gezien.
Na tien jaar merkte ik al dat ik het moeilijk begon te vinden om nog voldoening te halen uit mijn werk. Toch heb ik het nog twee jaar volgehouden, maar ik was intussen al actief op zoek naar andere mogelijkheden.

De thema’s binnen de stem bleken stilaan uitgeput, dus ik voelde dat ik klaar was voor iets totaal anders. En uiteindelijk deed ik dat ook: ik heb mezelf intussen volledig opnieuw uitgevonden.

Heb jij wel eens in een situatie gezeten waarin het jou lukte om voor langere tijd focus te houden en toch veel verschillende dingen te kunnen doen? Zo ja, hoe heb je dat aangepakt?

Indien je multi-gepassioneerd ben, is het perfect mogelijk om jezelf telkens opnieuw uit te vinden.

Dat is ook precies wat ik in die twaalf jaar meermaals heb gedaan, binnen het zeer brede thema van mijn bedrijf. En daarna heb ik mezelf meermaals opnieuw uitgevonden binnen andere thema’s die ik interessant vond.

En wat ik kan, kan jij ook!

Dus laat jou niet tegenhouden door wat anderen ervan vinden.
Jij hoeft niet voor de rest van je leven een keuze te maken en zelfs niet voor een lange tijd.

Maar weet dat je het wel een kans moet geven, wil je succesvol worden. Als je nooit doorpakt, dan kom je er niet. Dit is wat je kan doen om te voorkomen dat jij vastraakt, maar ook om te voorkomen dat jij niet telkens jouw focus verliest:

 1. Omarm vooral eerst wie je bent. Als jij multi-gepassioneerd bent, erken en accepteer dit dan ook. Het heeft geen zin om te vechten tegen je eigen natuur. Weerstand bieden tegen wie je bent, omdat je bang bent voor wat anderen ervan vinden, maakt net dat je ongelukkig wordt. Jij mag zijn wie jij bent, dat is jouw geboorterecht. Om jouw volle potentieel te kunnen benutten en jezelf oprecht succes te gunnen, moet je eerst jezelf accepteren zoals je bent.
 2. Weet dat er niets mis is met jou, als je niet één ding kan kiezen voor langere tijd. Er zijn heel veel multi-gepassioneerde ondernemers, veel meer dan we denken. En heel veel van die ondernemers zitten momenteel nog in de ontkenning, waardoor je hen moeilijk in het vizier krijgt, net omdat onze samenleving vooral aanstuurt op kiezen en dus vooral een voedingsbodem biedt voor "Deep Divers". Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Dat er zoveel burn-outs gebeuren, is ook het levende bewijs dat heel veel mensen tegen hun natuur ingaan en daardoor uitgeblust raken. Velen daarvan zijn multi-gepassioneerde mensen die zich gedwongen voelen om te kiezen, om dan te merken dat ze er doodziek van worden. Dus je bent écht niet alleen.
 3. Je hoeft je niet te verantwoorden voor wie jij bent. "Deep Divers" zullen nooit echt begrijpen hoe jij in elkaar steekt. Focus je op de mensen die jou wél begrijpen en investeer in die relaties. Dat zijn veel eerder jouw ideale klanten. Alhoewel je ook de deur open kan laten voor "Deep Divers" die heel veel aan jouw diensten en producten kunnen hebben en jou niet veroordelen om wie jij bent. Als je echter opmerkingen krijgt zoals "Ga je nu weeral iets anders doen?" of "Waar ben je nu weer mee bezig?", weet dan dat dit vooral voortkomt uit het "Deep Divers"-gedachtengoed en dit niets met jou te maken heeft. Wees daarin mild voor jezelf en voor anderen, maar respecteer jouw eigen natuur.
 4. Weet dat je één ding niet voor de rest van je leven moet volhouden om succesvol te kunnen zijn. Je kan jezelf op elk moment opnieuw uitvinden en daar jouw focus van maken. Maar gun jezelf wel de tijd en de ruimte om het een kans te geven, voor je naar iets anders overstapt.
 5. Niet alles waar je in geïnteresseerd bent, is bedoeld om een bedrijf van te maken. Niet elk idee is bovendien rendabel. Je kan je ook naast jouw bedrijf naar hartenlust verdiepen in leuke onderwerpen, meerdere hobby’s erop nahouden en wie weet zelfs een centje bijverdienen. Het een sluit het andere niet uit. En vaak is het zo dat wat je naast jouw bedrijf doet, ook weer van waarde kan zijn in jouw bedrijf, omdat je jezelf blijft ontwikkelen.
 6. Probeer de positieve kanten te zien van het multi-gepassioneerd zijn. Jij ziet als geen ander het potentieel in mensen en de kansen in het leven. Je kan op korte tijd veel informatie verwerken en daar iets waardevols mee doen, wat van betekenis is voor anderen. Je kan snel nieuwe initiatieven lanceren en mensen bij elkaar brengen. Je barst van energie als je iets nieuws oppakt en inspireert daardoor anderen. En zo zijn er nog wel meer voordelen op te noemen.
 7. Bouw jouw bedrijf rond jouw unieke talenten. Jij ziet als geen ander potentieel in jouw klanten en daar zullen ze jou steeds dankbaar voor zijn. Want daardoor daag je hen steeds opnieuw uit om te groeien en schep je veel ruimte voor onbeperkte mogelijkheden. Dit is ontzettend waardevol en heel belangrijk voor het aanbod dat je gaat creëren.
 8. Maak jouw bedrijf klaar voor voortdurende veranderingen. Creëer voldoende ruimte in jouw bedrijf, in jouw aanbod en jouw verdienmodellen om te spelen. Beloof geen lange termijn-commitment als je het niet kan waarmaken. Kijk of je een mooi bedrijfsfundament kan bouwen vanuit jouw "why" (waarom je doet wat je doet), maar laat ruimte voor een vloeiend aanbod.

Weet dat jouw bedrijf sowieso altijd in beweging blijft.
Dat is ook heel erg nodig om te kunnen groeien.

Maar wat voor jou, als multigepassioneerde ondernemer, belangrijk is, is dat je iets neerzet wat NU interessant en belangrijk voor je is.

Geef het minstens 6 tot 12 maanden tijd om te ontwikkelen, voor je naar iets anders overgaat.

Zet je intentie om NU iets van de grond te krijgen en dat ook écht door te pakken voor een bepaalde periode. Zo kan je stappen zetten vanuit een natuurlijke, moeiteloze flow én toch je doelen voldoende concreet en meetbaar maken.

Waarom is die tijd voor ontwikkeling zo belangrijk?

 • Omdat je eerst je unieke eigenschappen moet kunnen inzetten;
 • Omdat je je visie en missie eerst glashelder moet kunnen neerzetten;
 • Omdat een passend aanbod creëren nu eenmaal tijd vraagt;
 • Omdat jouw (potentiële) klanten tijd nodig hebben om zich met jou te kunnen verbinden;
 • En omdat jezelf zichtbaar maken (marketen) tijd vraagt, voor de echte resultaten zichtbaar worden;

Het zou zo’n zonde zijn als je afhaakt nog voor de echte resultaten doorkomen. Zo ontzeg je jezelf jouw droombedrijf en het succes dat daarmee gepaard kan gaan. En net omdat jij moeite hebt met focus houden, is het ook belangrijk om vanuit een plan te gaan werken, zodat je sneller resultaat behaalt en niet te lang blijft aanmodderen.

Ik wil je even uitdagen om hier bij stil te staan:

Welke voordelen zie jij zelf aan multi-gepassioneerd zijn?
Welke kansen en welk potentieel zie je daardoor voor jouw bedrijf?
Hoe zou zich dat concreet of praktisch kunnen uiten?
Hoe ga je je bedrijf bouwen rond jouw unieke talenten en tegelijk ruimte scheppen voor een vloeiend aanbod?
Welke thema’s en onderwerpen vind je NU interessant en zou je kunnen oppakken voor jouw bedrijf?
Welke thema’s en onderwerpen springen daar bovenuit?
Welke zie je als rendabel of geschikt om goed mee te verdienen?
En welke zijn interessanter om naast jouw bedrijf op te pakken, als hobby bijvoorbeeld? 


Verder praten over dit thema?
Word lid van onze gezellige Solopreneur Sisterhood → 

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.