Waarom marketing niet altijd werkt

"Het werkt niet", hoor ik dan weer.
Yep, die conclusie trekken ondernemers maar al te vaak als ze met marketing aan de slag gaan. Ze krijgen dan advies of tips van menige businescoaches, of van andere ondernemers, maar dat geeft nog geen garantie. Hoe komt dit?

Ik geef je 6 redenen:

 1. Marketing werkt pas als je het "je eigen maakt".
  Kennis heeft geen waarde als je het niet toepast op een manier die bij jou past. En dat proces heeft tijd nodig. Want zelfs al doe je exact wat je businesscoach je zegt, wat werkt voor hem/haar is niet per se wat voor jou werkt. Je moet het je dus "eigen maken". En dat vraagt tijd, verdieping, experiment, durf, moed en een heleboel creativiteit (om het op een manier aan te pakken die bij jou past, ongeacht "wat hoort" of wat anderen ervan vinden).
 2. Zichtbaarheid en vertrouwen hebben tijd nodig.
  Marketen gaat over jezelf zichtbaar maken en vertrouwensrelaties opbouwen. Je laat jezelf zien aan de wereld, waardoor klanten jou kunnen vinden. Maar het duurt altijd wel eventjes eer mensen je opmerken. En daarna duurt het ook eventjes eer mensen vertrouwen in jou krijgen. Het is erg onrealistisch om te verwachten dat je door een paar e-mails te sturen en enkele Facebookberichtjes te plaatsen, de klanten opeens in hopen naar je toekomen.
 3. Je moet jezelf oprecht durven te laten zien.
  En het liefst zoals je bent, met al je kwaliteiten en je gebreken. Want mensen willen zaken doen met mensen. Marketing zonder jezelf te laten zien werkt al lang niet meer. Dat is echt iets van vroeger, toen het nog allemaal zakelijk moest. Nu doen we aan marketing om de afstand tussen onszelf en onze potentiële klanten te verkleinen. En dan bedoel ik niet tussen jouw bedrijf en jouw potentiële klanten, maar tussen JOU en je potentiële klanten. En als jij niet oprecht bent in wat je laat zien, dan voelen mensen dat.
 4. Je moet in marketing groeien.
  Bij mij duurde het een hele tijd voor ik echt begreep wat marketing inhield. Ik moest er zelf eerst in groeien. En dat doe je alleen maar door kennis op te doen, door te experimenteren, door het werkelijk aan te gaan. Het is een proces van vallen en opstaan waarin je jezelf bijzonder goed leert kennen. Maar ook wat je niet wil. En uiteindelijk krijg je er vat op en ga je zien wat goed voor je werkt. Ook dat proces heeft tijd nodig.
 5. Vaak staan we onszelf in de weg.
  Soms hebben we een belemmerende overtuiging waar we ons niet of nauwelijks van bewust zijn. Bijvoorbeeld over marketing. Of omdat we onszelf onbewust saboteren. Zelfs als je alles goed doet, je je 100% smijt en er een gigantisch budget tegenaan gooit, dan nog kan het gebeuren "dat het niet werkt", omdat het niet ligt aan wat je doet, maar aan wat je diep vanbinnen gelooft over jezelf, de wereld om je heen en over marketing.
 6. Je hebt een plan nodig.
  Zeker als je multi-gepassioneerd bent, zoals ik, dan heb je allicht de neiging om voortdurend op nieuwe ideeën te springen, nooit iets af te werken en om de haverklap van strategie te veranderen. Niet doen. Geef het tijd en zorg voor enige structuur, zodat je weet hoeveel tijd je het moet geven en zodat je je aandacht beter kan focussen. Het hoeft geen strakke planning te zijn, maar toch enige richting, een aantal beloftes aan jezelf en een helder doel dat goed voor je voelt.

Kortom, ook al beloven menige businesscoaches en marketeers jou snelle resultaten, weet dat het in de praktijk (en op lange termijn) vaak niet zo werkt. Omdat er een belangrijke factor is die vaak wordt vergeten: jijzelf. Jij bent het hart van jouw marketing en hoe jij erin staat bepaalt alles. 


Verder praten over dit thema?
Word lid van onze gezellige Solopreneur Sisterhood → 

 

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.