Waarom jouw dienst niet verkoopt...

Ken je doelgroep!
Ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

Vroeger dat ik ook dat ik heus wel wist wat mijn klanten nodig hebben, waar ze 's nachts van wakker liggen, welk aanbod ze verkiezen en hoe ik mijn communicatie kon vormgeven.

Maar het feit is: zolang je niet in gesprek gaat met je doelgroep, zijn het alleen maar jouw interpretaties.

Een belangrijk onderdeel hiervan is je doelgroep bevragen. Ik doe dat aan de hand van leuke polls op Facebook, of via een Typeform (ook gratis) en door elke kans aan te grijpen die ik krijg, zoals bv. wanneer iemand mij mailt om een vraag te stellen.

Ik heb het idee dat je er echt niet komt als je alleen maar in je hoofd blijft zitten, in je eigen interpretaties. Het is niet alleen een kwestie van doen wat je leuk vindt en weten wat je doelgroep nodig heeft, maar ook je communicatie, copywriting en aanbod heel nauw laten aansluiten op wat je doelgroep WIL.

Ooit zei een businesscoach me: "Sell them what they want, give them what they need."

Ik had heel veel moeite met deze uitspraak, omdat het leek alsof ik mezelf moest verloochenen of in bochten moest wringen om iets te geven waar ik niet helemaal achterstond, terwijl ik wel heel goed wist wat mijn doelgroep nodig had.

Maar het feit is: jouw doelgroep is zich vaak niet bewust van wat ze nodig hebben, en zullen op basis daarvan niet overgaan tot kopen. In plaats daarvan is het veel slimmer om echt goed te luisteren naar wat jouw doelgroep WIL, als opening naar wat ze nodig hebben.

Hoe je dat in de praktijk omzet is natuurlijk iets wat je zelf moet bedenken, bij voorkeur in samenwerking met je doelgroep, want zij kunnen jou het best vertellen waar zij naar verlangen of wat zij willen kopen.

Als jouw aanbod niet verkoopt, dan kan dat aan verschillende dingen liggen.
Ik noem er een aantal op:

  • je bent niet congruent genoeg in je communicatie, waardoor jouw doelgroep in de war raakt of niet goed weet waarvoor ze bij jou terecht kunnen.
  • Je weet niet helder waar jouw doelgroep 's nachts van wakker ligt, waardoor ze zich niet in jouw verhaal, schrijfsels en aanbod herkennen.
  • Je bent te veel bezig met wat jij wil en hoe jij jouw behoeften kan invullen, waardoor je doelgroep zich niet gehoord en gezien voelt.
  • Je bent (nog) niet voldoende zichtbaar, waardoor er (nog) te weinig vertrouwen is en de drempel dus te hoog is om te kopen, omdat jouw doelgroep jouw niet goed genoeg kent.
  • Je geeft hen wat ze nodig hebben, maar niet wat ze willen. Jouw boodschap komt niet aan en jouw doelgroep voelt zich onbegrepen of gepusht.
  • Jouw doelgroep koopt geen dienst of product, zoals bv. coaching of een online training, maar wél het resultaat daarvan. Leg de nadruk op het resultaat.
  • Je laat te weinig jouw unieke talenten en eigenschappen doorschemeren. M.a.w. je past je te veel aan aan wat anderen uit jouw branche doen, waardoor je je onderscheidend vermogen verliest.

Hoe je het ook draait of keert, je business mag er in je hoofd nog zo fantastisch uitzien, het werkt niet als je niet in gesprek bent/gaat met je doelgroep.

Wees je ervan bewust dat "in gesprek gaan" betekent dat jij niet voortdurend vraagt of probeert te krijgen, maar dat het gaat om geven.

Vooraleer je de antwoorden krijgt die je nodig hebt — en jouw vragen dus in goede aarde terecht komen — zul je eerst vertrouwen moeten opbouwen door consequent te GEVEN.

Jouw doelgroep voelt meteen wanneer het eenrichtingsverkeer is: namelijk wanneer jij wil krijgen wat je nodig hebt (meer omzet, meer klanten, meer antwoorden, meer interactie, ...) en geloof me, ze trappen er niet in.

Sta dus heel goed stil bij wat jouw intentie is telkens wanneer je een e-mail de deur uitstuurt of een bericht plaatst op de social media.

"Verkoop jouw doelgroep wat ze willen.
Maar geef hen wat ze nodig hebben."


Verder praten over dit thema?
Word lid van onze gezellige Solopreneur Sisterhood → 

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.