Waarom ik niet langer voor WordPress kies...

Nog niet zolang geleden zou ik WordPress hebben aangeraden aan eenieder die mij de vraag stelt: "Welke software moet ik gebruiken om mijn zakelijke website te bouwen?"

Ik was er toen van overtuigd dat je maximale mogelijkheden nodig had om een goede zakelijke website te kunnen bouwen, die professioneel oogt en waarmee je je brand sterk kan neerzetten. En die mogelijkheden krijg je bij WordPress.

Maar ik ben daar echt van af gestapt. 
En wel om die redenen:

 • WordPress is erg arbeidsintensief. Je bent voortdurend bezig met prullen aan details om maar enigszins tevreden te raken over je website, maar morgen vind je alweer iets nieuws om aan te moeten prullen. Wat een afleiding!
 • Je moet voortdurend updates doen van je thema, je WordPress-versie en je plugins. M.a.w. je hebt nooit rust, want de volgende update zit er alweer aan te komen. En dan kan er ook nog van alles mislopen tijdens zo'n update.
 • Voor elk extraatje heb je een plugin nodig. En al die plugins samen kunnen elkaar wel eens gaan tegenwerken. Bovendien loop je altijd het risico dat een plugin niet meer verder wordt ontwikkeld, en daar sta je dan: met een stuk van je website dat niet meer werkt.
 • Als je geen kaas hebt gegeten van hoe WordPress werkt, dan komt het jou uiteindelijk duurder uit dan een betaalde website, want dan moet je voor elk akkefietje je webbouwer of -designer gaan inschakelen.
 • Als je geen kaas hebt gegeten van hoe WordPress werkt, dan kan je daar ook ongelooflijk veel tijd aan verspillen, om uit te zoeken hoe iets werkt en om uiteindelijk dan toch weer in de knoei te raken. 
 • De ontwikkelaar van jouw WordPress-thema kan zomaar even besluiten om daarmee te stoppen, waardoor jouw thema niet meer kan worden meegenomen naar een volgende update van WordPress. Fijn, nu mag je quasi helemaal opnieuw beginnen.
 • De eeuwige zoektocht naar hoe een beveiligde online leeromgeving te bouwen met WordPress. Ik heb zelf een zoektocht gehad van ruim anderhalf jaar, daarna nog eens zoveel tijd nodig gehad om te bouwen, om uiteindelijk te beseffen dat het helemaal niet voor me werkt. 

Ik kan zo nog wel een aantal redenen opnoemen waarom ik niet meer voor WordPress kies, ondanks dat ik er best wel handig in was. 

Maar bovenal heb ik ook als ondernemer iets beseft.
Ik dacht dat ik de vrijheid en de mogelijkheden van WordPress nodig had om een goede zakelijke website te kunnen bouwen. 
Wat was ik mis!

Het maakt jouw klanten geen reet uit of jij jouw website helemaal naar eigen tevredenheid en met tal van mogelijkheden kan bouwen. Zij willen gewoon maar één ding: te weten komen of jij de juiste persoon voor hen bent om hen te helpen.

Wat heb je dan nodig voor zo'n website?
Heus niet veel:

 • jouw logo en huisstijl voor herkenbaarheid
 • duidelijke vermelding van wat je doet
 • jouw "why" of waarom je doet wat je doet
 • jouw aanbod
 • iets meer over jezelf
 • een foto van jezelf
 • een call-to-action waarmee jouw bezoekers de volgende stap in jouw pijnlijn kunnen zetten
 • jouw contact- en bedrijfsgegevens
 • algemene voorwaarden en privacyverklaring

Weet je?
Dat kan eigenlijk allemaal zelfs op één pagina.

Ik dacht: ik moet het hélemaal goed krijgen.
Ik moet elk detail van mijn website goed kunnen zetten.
Er mag geen enkel detail ontbreken.

Maar wat was ik een perfectionist!
Daardoor bleef ik maar bouwen en aanpassen aan mijn website, en uiteindelijk was het nooit goed genoeg. Er scheelde altijd wel iets aan die website. En dan ging ik weer uren research gaan doen naar hoe ik ook dat ene puntje op orde kon stellen.

Kortom, ik was helemaal niet meer bezig met mijn bedrijf: met verkopen en klanten krijgen, maar puur met mijn website. En ergens was dat ook wel een welkome afleiding, want stiekem was ik bang om het ondernemerschap écht aan te gaan en dacht ik dat ik nog niet klaar was. 

Wrong! 
Als je wacht tot je klaar bent en elk detail van je website klopt, dan ben je tot in de eeuwigheid bezig met alles, behalve ondernemen.

Dus ik wist na een tijdje wel: ik moet van WordPress af.
Ik heb helemaal niet zoveel nodig om een mooie, herkenbare, zakelijke website online te zetten en direct mijn aanbod te gaan verkopen. 

Ik zocht dus naar een systeem waarin alles zowat kant-en-klaar was gemaakt, zodat ik alleen nog maar blokjes hoefde toe te voegen en tekst hoefde in te vullen. En dat vond ik eerst bij Squarespace.

Voor Squarespace betaal je zo'n 204 euro per jaar als je het businesspakket neemt, wat natuurlijk meer is dan je gratis WordPress-website, maar:

 • je hebt geen hostingpakket meer nodig;
 • je hebt geen extern SSL-certificaat meer nodig;
 • je hoeft niet elke dag te klungelen met details;
 • je hoeft geen plugins te installeren;
 • je hoeft geen updates uit te voeren;
 • je hoeft niet apart te betalen voor een mooi thema;
 • je hebt geen webbouwer meer nodig, want Squarespace is peanuts!

Reken maar uit: uiteindelijk komt het jou goedkoper uit en je bespaart jezelf er een heleboel tijd en energie mee. Die tijd en energie kan je dan weer investeren in verkopen, zodat het wel degelijk iets opbrengen, i.p.v. eeuwig aan je website te sleutelen. Zo is je investering in Squarespace in no-time terugverdiend.

Squarespace maakt het integreren van andere tools, zoals de Facebook-pixel, of een aanmeldformulier van je ActiveCampaign-account, ook super-makkelijk. Je hoeft je dus niet suf te gaan zoeken hoe je dat moet gaan aanpakken, want in Squarespace staat het quasi allemaal voor je klaar. 

Maar natuurlijk heb je met Squarespace nog geen online leeromgeving.
Squarespace is helemaal goed om snel een mooie, zakelijke website te publiceren en bijvoorbeeld ook lekker te gaan bloggen, maar wil je online cursussen gaan verkopen en runnen, dan moet je gaan kijken naar andere mogelijkheden.

Die mogelijkheid vond ik in Kajabi.
Kajabi is vergelijkbaar met Squarespace, maar is ook zovééél meer.
Kajabi is eigenlijk een all-in-one tool, waardoor je nauwelijks nog externe tools nodig hebt.
Kajabi is:

 • een website
 • een blog
 • een beveiligde online leeromgeving
 • een online winkel
 • een betalingssysteem
 • een communitysysteem
 • een lidmaatschapssysteem
 • een e-mailmarketingsysteem
 • een marketingfunnelsysteem

Kortom, je kan er zowel je website mee bouwen, je producten/diensten mee verkopen, je online cursussen runnen, je e-mailmarketing mee doen, een community uitbouwen, lidmaatschappen runnen en ook hele funnels uitdenken zodat je klanten blijven kopen bij je. Wat wil je nog meer?

Oké, daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Het goedkoopste abonnement kost je al gauw 149 dollar per maand. Maar als je al je externe tools die je nu gebruikt zou samentellen, dan kom je vaak ook tot dat bedrag (of hoger!) en dan heb je nog niet eens het gemak dat Kajabi je biedt, maar staat alles verspreid over het internet. Probeer daar dan maar eens een gestroomlijnde business van te maken!

Er is ook nog een tweede maar: Kajabi is een Amerikaans systeem (Squarespace is dat trouwens ook), waardoor het (nog) niet mogelijk is om je klanten met iDeal of Bancontact te laten betalen, dus in dit geval heb ik er bewust voor gekozen om een extern betalingssysteem te gebruiken (Autorespond Shoppingcart), zodat ik dat stukje zelf kan bepalen, en omdat de BTW-regeling dan meteen correct wordt toegepast. (De Autorespond Shoppingcart heeft bovendien een automatisch facturatiesysteem: super-handig natuurlijk. Prijskaartje van de Shoppingcart: 27 euro per maand, exclusief BTW).

Maar hé, wederom: ga je voor je eigen gemak en bespaar je jezelf tijd en energie (en op lange termijn ook een bak geld!), dat je kan investeren in wat écht belangrijk is, of blijf je verder prullen met je WordPress-website?

Jouw keuze natuurlijk, en ik wil zeker niet bedoelen dat WordPress geen goed systeem is, in tegendeel, je kan er alle kanten mee uit (als je weet hoe!).
En verder zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden zoals Wix of (als je online trainingen wil runnen) Thinkific en Teachable. Er is ook de tegenhanger van Kajabi: Kartra. En ook met Leadpages kan je heel wat oplossen.

Ik wil maar zeggen: je hebt écht niet zoveel nodig om een professionele website op het internet te krijgen. Focus je op verkopen en niet op elk pietluttig detail.

Ik geef het je op een blaadje: in WordPress ben je voortdurend met details bezig, omdat het systeem nu eenmaal is ontwikkeld om jou (bijna) onbeperkte mogelijkheden te geven, waardoor je alles helemaal naar je hand kan zetten, maar daar kruipt wel tijd en energie in. En die tijd en energie kan ten koste gaan van wat echt belangrijk is in jouw bedrijf: verkopen en klanten krijgen.

Nu zou je kunnen zeggen: "Maar Daisy, je hebt me vorig jaar zélf nog WordPress aangeraden. Hoe kan je nu opeens zo van idee zijn veranderd?"

Ja, hehe... ik ben natuurlijk niet perfect. Ook ik heb zoveel te leren en ervaar heuse uitdagingen in het ondernemerschap. Een van die uitdagingen was: Ga verkopen!
Ik durfde dat niet, of beter: ik durfde daar de nadruk niet op leggen, omdat ik bang was dat ik pusherig of verkoperig zou overkomen.

Maar wat gebeurde er dan?
Ik ging inderdaad heel veel tijd gaan verspillen aan het op punt stellen van mijn website (en allerlei andere dingen die met het online ondernemen komen). Ik was zo hard bezig met het uiterlijk van mijn bedrijf en alles daarrond, dat ik niet in de gaten had dat ik eigenlijk helemaal niet meer met ondernemen bezig was. 

En dat kwam me goed uit, want ik durfde niet uit die comfortzone. Bouwen aan mijn website, eeuwig prullen aan details, dat wás mijn comfortzone. Dus bleef ik daar het liefst zo lang mogelijk mee bezig. Maar zo krijg je geen klanten.

Ik moest dus een serieuze verschuiving in mijn mindset maken. Loskomen van dat eeuwige geprul (daar zat ook wel wat trots in gemoeid, want ik bouw al zeker 15  jaar mijn eigen websites) en eindelijk mijn ondernemerschap écht oppakken en gaan verkopen. 

Uiteindelijk heb ik de stap gewaagd: eerst naar Squarespace (handig als je geen online leeromgeving nodig hebt) en daarna naar Kajabi. Dat laatste was best een spannende investering, maar net doordat ik die investering heb gedaan (en blijf doen), voel ik me extra gemotiveerd om bij de les te blijven: verkopen, niet prullen.

En geloof me, het gebeurt nog wel af en toe dat ik toch weer ga prullen, hoor. Dat ik even terugglijd in dat oude patroon, omdat er écht gaan staan als ondernemer me wat te eng voelt. Of gewoon, omdat ik het leuk vind (voor even dan).

We hebben allemaal wel zo onze momenten dat het even niet gaat, we de verleiding niet kunnen weerstaan of dat we wat ontspanning willen. Maar geloof me, van zodra ik weer besef hoeveel Kajabi me kost en in de toekomst nog zal kosten (en ik wil bovendien upgraden naar een duurder pakket), dan schiet ik zo weer in actie.

En dat is het ook met gratis websites zoals WordPress (of als je slechts enkele tientjes hoeft te betalen voor wat hosting per jaar): je hoeft helemaal niet in actie te komen, want het kost je niet zoveel (op het eerste gezicht). En geloof me, als verkopen buiten je comfortzone ligt, dan is dat de ideale afleiding, want WordPress houdt je voortdurend bezig.

Wist je trouwens dat WordPress in de eerste plaats is ontworpen voor bloggers?
Yep, en dat is uiteindelijk gaan groeien tot de WordPress die je nu kent. Maar an sich is het nog steeds een blogsysteem, en niet per se een website-systeem. Ik wil maar zeggen: als je zelfs niet eens van plan bent om te gaan bloggen, wat doe je dan op WordPress?

Maar hé, ik begrijp het, hoor. WordPress wordt door de meeste webdesigners en webbouwers aangeraden, net omdat zij er helemaal hun creatieve uitspattingen in kwijt kunnen. Dat kan je veel minder in Squarespace en Kajabi, omdat die systemen er net voor zijn gemaakt om jou zoveel mogelijk al kant-en-klare oplossingen aan te bieden. Daarom zul je een webbouwer of webdesigner ook niet snel Squarespace of Kajabi zien aanraden, net omdat het voor hen niet interessant genoeg is.

Maar jij moet denken vanuit een ondernemersmindset. Het gaat om jouw bedrijf!
Het is niet de bedoeling jouw webdesigner of webbouwer te gaan plezieren door hem of haar zijn/haar creatieve uitlaatklep te geven. De bedoeling is dat jij zo snel mogelijk "converteert" en klanten gaat aantrekken. En dat doe je niet met een gelikte website waarvan elk detail perfect is afgewerkt, maar dat doe je door actief te gaan verkopen.

Marketingonderzoek heeft al uitgewezen dat je als ondernemer zelfs niet eens een website nodig hebt om te kunnen gaan verkopen. Zelfs met een one-page-website, waarop het hoogstnoodzakelijke staat, liggen de conversies vaak een pak hoger dan bij een volledig afgewerkt website. Daarom is Leadpages bijvoorbeeld zo populair: Leadpages biedt jou handige landingspagina's en salespagina's, i.p.v. een website, zodat je DIRECT kan gaan verkopen. Niet volgende week, niet morgen, maar vandaag. Nu!

Dus, waarom zou je dan tijd verspillen aan een arbeidsintensieve website?
Waarom zou je dan eerst alles tot in de puntjes "af" willen hebben? (Vergis je niet, een website is NOOIT af.)

Kijk eens even wat daaronder ligt. 
Waarom vind jij dat je WordPress nodig hebt? 
Waarom wil je eerst een afgewerkte website?
Wat houdt jou tegen om NU te gaan verkopen?

Je zal zien dat het vaak te maken heeft met zelfvertrouwen, nog niet helemaal in jezelf geloven, angst om te falen, angst voor succes, en noem maar op. Maar het heeft zelden met een goed websitesysteem te maken of hoe "afgewerkt" je website al dan niet is of hoort te zijn.

Zo hoorde je mij vorig jaar inderdaad niet praten (of schrijven).
Maar ik weet nu ook waarom. Omdat ik ook vast zat in dat patroon van faalangst, tekort aan zelfvertrouwen, eeuwige twijfels, niet uit de comfortzone willen, etc. 

Ik bedacht allerlei excuses om maar niet aan het verkopen te gaan.
En dat is natuurlijk zonde, want zoals Marie Forleo het zou uitdrukken: dan steel je van de mensen die jou écht nodig hebben. Door er niet voor hen te zijn. Door hen niet te helpen. Omdat je bezig bent met andere dingen. Dingen waar jouw klanten uiteindelijk niets aan hebben (het is jóuw website namelijk, voor jouw klanten maakt dat geen verschil).

Dus, om een lang verhaal kort te maken: Ga jij nou eindelijk eens aan het verkopen gaan?

Zelfs al heb je een WordPress-website: helemaal prima, natuurlijk.
Maar laat het geen excuus zijn om niet in actie te komen met wat écht belangrijk is. 

En voel je dat je inderdaad heel veel tijd aan het spenderen bent aan WordPress, dan zijn er verschillende oplossingen:

 • Neem een webbouwer of virtueel assistent bij de arm en besteed al die taken uit waar jij nu tijd aan verliest, en waardoor jij niet met je klanten bezig kan zijn. Let wel: goed communiceren en delegeren is belangrijk, zodat je niet eindigt met een website die niet bij jou past natuurlijk.
  En ook: weet dat je altijd tijd en energie zal moeten blijven investeren in WordPress, dus sluit bij voorkeur een onderhoudsabonnement af bij je webbouwer, zodat jij die vervelende updates niet meer hoeft te doen.
 • Kijk naar alternatieven, zoals Wix of Squarespace. Uiteindelijk is het geen al te grote kost, maar levert het je veel meer tijd en energie op. Dus in the end heb je die investering in no-time terugverdiend (maar dan moet je ook écht gaan verkopen en niet met iets anders tijd gaan verspillen).
 • Durf te investeren in een all-in-one platform, zoals Kajabi, zodat je jezelf motiveert om bij de les te blijven. Jij bent ondernemer, dus ga dat dan ook écht aan. Of werk toe naar zo'n investering zoals Kajabi, als dat op dit moment budgettair nog niet mogelijk is. Wat nu niet kan, kan binnen 6 maanden misschien wél.
 • Pas je mindset aan. Misschien is het helemaal prima om op WordPress te blijven, maar houd jezelf niet tegen door allerlei gedachten en excuses, waardoor je niet écht aan de slag gaat met jouw bedrijf en in het eeuwige website-prullen blijft hangen. Kijk wat je minimum nodig hebt om je website te lanceren en ga verkopen. De rest volgt later wel (en dan heb je allicht het budget om al wat meer te kunnen uitbesteden).

Dus, geen excuses meer: aan de slag!
Niet alleen met je website, maar vooral met verkopen.

Verder praten over dit thema?
Word gratis lid van onze gezellige Solopreneur Support Club → 


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis DeesMail op Dinsdag →

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.