Overweldigd door 1001 ideeën?

Ik zit soms vol ideeën. En dan wil ik ze allemaal in de praktijk omzetten.
Zo raak ik steeds weer overweldigd. En dan komt er uiteindelijk niets van in huis.
Herkenbaar?

Ik ben in elk geval niet de enige die dit heeft.
Want ik zag in de Facebookgroep van Marie Forleo's B-School dat iemand exact hetzelfde probleem had. En ik weet dat veel multi-gepassioneerde ondernemers zich hierin herkennen.

De voorbij weken ben ik daarom even stil gaan staan bij wat ik kan doen om dit probleem op te lossen. Ik deel mijn tips en bevindingen graag in deze blog.

TIP 1: RUIM OP

Als je overweldigd wordt door al jouw ideeën, dan heb je niet alleen veel ideeën, maar vaak ook te weinig bewegingsruimte om er iets mee te doen.

Ken je dat gevoel van "overal en nergens" te zijn met je hoofd?

Je social media profielen zijn een rommeltje, je mailbox loopt over en je hebt het gevoel voortdurend te moeten bijbenen om niets te missen.

Ze hebben daar tegenwoordig een term voor: FOMO = "Fear of missing out" :-)

Ideeën hebben ruimte nodig.
En daarom ruim ik regelmatig op en houd ik alles ordelijk.

Wat wil dat zeggen?

 • Ik ontvolg alle Facebookpagina's, behalve die paar pagina's die ik écht met veel plezier lees en die ook iets waardevols bijdragen aan mijn werk en leven. Ik ontvolg of ontvriend alle mensen op de sociale media, behalve die mensen met wie ik een fijne relatie heb en van wie ik écht wil lezen.
 • Ik schrijf me uit voor alle nieuwsbrieven, met uitzondering van die paar nieuwsbrieven waar ik écht naar uitkijk.
 • Ik verwijder alle apps van mijn toestellen, behalve die apps die ik echt elke dag gebruik en iets positiefs bijdragen, zoals bijvoorbeeld mijn uitlaatklep: Smule Sing! Karaoke en HeadSpace, voor mijn dagelijks mindfulness-moment.
 • Ik houd bovendien mijn werkplek en mijn huis opgeruimd en ontdoe me van alle overbodige spullen en rommel. Tip: freecycle! Op Facebook vind je tig groepen waar je spullen gratis kan weggeven aan hen die ze nodig hebben.

Wat een opluchting geeft dat! En wat een rust in mijn hoofd!

Het is best een werkje als jij al een tijdje niet meer hebt opgeruimd, maar ik zeg het je: het is de inspanning meer dan waard.

En nadien hoef je alleen maar de boel bij te houden. Dat kost je veel minder energie. Eindelijk méér ruimte voor jouw ideeën...

TIP 2: VEREENVOUDIG, SCHRAP, AUTOMATISEER EN BESTEED UIT

Keep it simple. Dat is mijn motto.
We willen alles vaak té complex maken (of té perfect).

Ons brein is dan ook ontworpen om allerlei structuren te bedenken (of is geconditioneerd om perfectie na te streven).

En als je ook zo'n "denker" bent, zoals ik, dan maak jij je er vast ook regelmatig schuldig aan. Waauw, wat is dat vermoeiend, zeg!

Wat je kan doen is:

 • Zet je bedrijfsprocessen en workflows eens in een mooi overzicht op papier. En kijk of je kan vereenvoudigen. Meestal hebben we periodes van meer willen, waardoor we meer gaan doen (zoals toch nog die Pinterest-account starten of die tweede challenge organiseren), maar uiteindelijk komt er ook vaak weer een periode waarin we naar binnen willen keren en stil zijn, en dan voel je pas wat écht overbodig of storend is in je bedrijf. Je hoeft geen minimalist te worden, maar alle ballast mag wel overboord.
 • Schrap wat je echt niet nodig hebt of wat al een tijdje niet meer voor je werkt. Soms doen we dingen terwijl ze al lang geen resultaat meer opleveren, puur uit gewoonte. Maak dus nieuwe keuzes en ga voor wat werkt, ook al doet het pijn of is het spannend om oude gewoonten los te laten.
 • Kijk of je bepaalde taken kan uitbesteden. Mijn beste keuze ooit was om een deel van het ontwerpen voor mijn bedrijf uit te besteden aan Annemiek, zoals het opmaken van e-books en het creëren van een huisstijl. En mijn virtueel assistente, An, is goud waard als het gaat om taken die ik echt niet leuk vind (zij vindt het net wél leuk). Je hebt niet per se een groot budget nodig om te kunnen uitbesteden. Ik besteed precies uit wat mijn budget me toelaat. En wat een wereld van verschil! 
 • Kijk wat je kan automatiseren. Je hoeft niet elk dingetje manueel te doen. Veel kan je al oplossen met een aantal goede online tools, zodat je bij bepaalde processen in je bedrijf niet voortdurend fysiek aanwezig hoeft te zijn. Dat geldt ook voor het creëren van passieve inkomsten bijvoorbeeld. 
 • Houd je aanbod eenvoudig - dat vinden ook jouw klanten het leukst. Je hebt geen web aan producten en diensten nodig om klanten aan te trekken. Vereenvoudig en maak het super-relevant. 

Als je op die manier met jouw bedrijf aan de slag gaat, ga je vanzelf merken dat bepaalde ideeën veel meer ruimte krijgen om zich te manifesteren.

En andere ideeën vallen af, omdat ze helemaal niet zo goed zijn als wat je initieel dacht. Dat komt omdat je zelf meer bewegingsruimte ervaart en daardoor de dingen helderder gaat zien. 

Zo kan je van al je ideeën een lijstje maken en dat eens stevig onder de loep nemen.

Schrappen, vereenvoudigen, opruimen, automatiseren, uitbesteden, ... het geldt niet alleen voor processen in je bedrijf, maar ook voor ideeën.

TIP 3: GEBRUIK DE 80/20-REGEL

Nieuwe ideeën opdoen, doe je vooral als je erg naar buiten bent gericht. Dan stroomt er zo ontzettend veel informatie bij je binnen.

Je bent bijvoorbeeld een inspirerend boek aan het lezen, interessante podcasts aan het beluisteren, het internet aan het afschuimen, Facebook Lives aan het bekijken, etc. Hmm... hoe krijg je dat allemaal verwerkt?

Ik studeer, leer en onderzoek erg graag.
Het is een van mijn grootste kernkwaliteiten en tevens mijn top-Clifton-Strength (Input - Learner - Intellection is mijn top 3. Je kan de test gratis doen door het boek Benut Je Sterke Punten van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton aan te kopen).

Maar daardoor heb ik de neiging om steeds naar buiten gericht te zijn en nieuwe informatie op te doen. En dan loopt mijn hoofd weer over van de ideeën. 

Het is belangrijk dat je een balans vindt voor jezelf.
De 80/20-regel is daarbij een super-handige tool om dat voor elkaar te krijgen:

 • 80% implementeren en actie ondernemen
  (van binnen naar buiten werken - implementeren en actie ondernemen)
 • 20% studeren, onderzoeken en leren
  (van buiten naar binnen werken - nieuwe ideeën/inspiratie opdoen)

In het begin heb ik mezelf daarin echt moeten trainen. 

Zelfs moest ik de tijd nemen om echt naar binnen te richten en een tijdlang niet naar informatie te gaan zoeken.

Op die manier kreeg ik meer helderheid over mijn volgende stappen en raakte ik niet langer overweldigd. Dat deed wonderen voor mijn productiviteit. 

Informatie opdoen is o zo fun, maar het triggert massa's ideeën in je hoofd.

Als je naar buiten gericht blijft, dan komt er van die ideeën implementeren weinig in huis, want de stroom aan informatie is onbeperkt.

Dus net door naar binnen te richten kan je kijken wat écht belangrijk voor je is en effectief actiestappen zetten. 

Geef jezelf dus de ruimte om een tijdlang puur datgene wat je al hebt, te implementeren. En pas al je voelt dat er daarna ruimte komt voor nieuwe ideeën, richt je dan pas naar buiten.

Als je daarvoor een aantal e-mails ongeopend in je mailbox moet laten staan, of wat video's en berichten op Facebook eerst moet opslaan, doe dat dan. Het internet loopt heus niet weg ;-)

Enkele tips:

 • Plan je studie-, lees- en leertijd in, in plaats van random te gaan surfen of te gaan lezen en leren wanneer het je uitkomt.
 • Schrijf je ideeën en inspiratie op in een notitieboekje en leg het opzij, tot het moment dat je met nieuwe ideeën aan de slag kan gaan.
 • Breng meer tijd offline door: haal wat apps van je telefoon, zet je meldingen uit en snuif eens de gezonde buitenlucht op ;-)
 • Focus je op je innerlijke stem: alles wat je hebt geconsumeerd en geleerd gaat niet verloren. Vergeet gewoon alles wat je weet en ga van binnenuit creëren. Wat belangrijk voor je is, blijft sowieso aan je plakken.
 • Creëer tijd voor ontspanning: ga wandelen, mediteer of doe aan journaling. Wat werkt voor jou om even uit je hoofd te komen.

Vergeet niet: de antwoorden vind je niet buiten jezelf, maar IN jezelf.

TIP 4: WERK MET WAT JE HEBT

Je hebt echt niet veel nodig.
Geen 1001 ideeën.

Je kan zo ook, met wat je hebt, een mooi bedrijf bouwen en succesvol zijn. (Boekentip: Stretch van Scott Sonenshein, over hoe je prima kan presteren met minder)

Veel ondernemers zijn echter bang dat ze achterop raken, niet voldoende geschoold of ervaren zijn, actualiteit missen, etc.

Maar daar gaat het helemaal niet om. De meeste dingen zijn toch al meermaals gezegd en het is erg moeilijk om tegenwoordig origineel te zijn.

Ga ervan uit dat jij voldoende kennis hebt om waarde te delen.
Je hoeft echt niet nog die opleiding te doen, die techniek onder de knie te krijgen, die kennis op te doen.

Vaak heb je meer dan voldoende al in huis. En daar ligt ook de magie: om daar iets mee te doen dat helemaal JOU ademt, dat je jezelf helemaal eigen hebt gemaakt. Zo waardevol voor je klanten, want wat ze krijgen is dan écht doorleefd ❤︎

Met één enkel idee kan je zoveel doen.
En het is niet omdat je momenteel even focust op dat ene idee, dat alle andere ideeën afvallen. Het een sluit het andere niet uit.

Bewaar ze voor een later moment, maar geef jezelf de ruimte om met dat ene idee aan de slag te gaan. Of twee ideeën voor mijn part ;-)

Bovendien vinden klanten het ook vaak niet fijn om voortdurend met nieuwe content te worden gebombardeerd. Ook hun tijd is hun kostbaarste bezit, net als die van jou dat voor jou is.

Geef niet alleen jezelf ademruimte, maar ook de ander. Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. 

TIP 5: WEES MILD VOOR JEZELF

Weet dat overweldigd worden door 1001 ideeën oké is.
Het overkomt veel meer mensen dan je denkt.

Het zegt over jou dat jij een creatief wezen bent, dat je openstaat om geïnspireerd te worden, dat je een groeimindset hanteert en dat je wellicht multi-gepassioneerd bent (en ook een tikkeltje te veel naar buiten gericht misschien :P).

Je hebt heel veel waarde te bieden, maar dat hoeft niet allemaal tegelijkertijd ;-)

Wees mild voor jezelf en begrijp het patroon dat zich hier afspeelt.
Meestal is er sprake van onzekerheid of het gevoel niet (goed) genoeg te zijn.

Weet dan dat jij wél (goed) genoeg bent, alleen al omdat jij geboren bent. Er is niets wat jij moet doen om er te mogen zijn.

Je hoeft dus niet al jouw ideeën te manifesteren. Het is jouw geboorterecht om jouw passie in de wereld te mogen zetten, lekker goed te mogen verdienen en te doen wat jij het liefste doet.

Weet ook dat niet elk idee geschikt is om er inkomsten mee te genereren.
Geef jezelf ook de ruimte om gewoon plezier te beleven.

Ideeën zijn soms gewoon leuke dagdromen, fijne hobby's en toffe gespreksonderwerpen. Je hoeft niet met elk idee iets concreets te doen. Je mag ze ook gewoon hebben, zonder meer. 

TIP 6: VERSCHERP JE FOCUS

Als het dan wel van jouw bedrijf afhangt: kies dan een aantal ideeën, maximum 2 of 3, die jou écht enthousiast maken.

Kijk ook of er een link is tussen verschillende ideeën, zodat je ze onder één noemer kan plaatsen. Ook dat geeft rust en ruimte. Ga er dan een tijdlang gefocust mee aan de gang.

Geef jezelf minstens een aantal weken tot enkele maanden de tijd, voor je een idee afschiet of overgaat op een ander.

Ideeën hebben tijd nodig om zich te manifesteren, te rijpen en hun vruchten af te werpen. Zo is het met alles.

Het leven kan je niet forceren. Dat heeft enkel het averechtse effect. Zie het als een zaadje dat je plant (of 2, of 3), dat verzorgd en gevoed moet worden, voor je er de vruchten van plukt.

Vraag je af waar je eventuele ongeduld vandaan komt. 

Vaak heeft het te maken met een bepaalde overtuiging die je hebt, een angst of een soort van onzekerheid. Als je dat blootlegt, dan is het veel makkelijker om te focussen en geduldig te zijn (met jezelf en je ideeën).

Ook als je multi-gepassioneerd bent is kiezen belangrijk.
Het gaat niet over kiezen voor één ding voor de rest van je leven (horror!), maar kiezen voor wat NU belangrijk voor je is en waar je een tijdlang je tijd en energie in wil stoppen.

TIP 7: GEBRUIK JE INTUÏTIE

Diep vanbinnen heb je een sterke graadmeter.
Jouw lichaam liegt nooit. Jouw innerlijke stem weet precies wat jij nodig hebt.

Maar dan moet je wel de tijd nemen om te (leren) luisteren, om te voelen wat er binnenin gebeurt.

Als je twijfelt over ideeën, luister en voel dan.
Voel hoe jouw lichaam reageert wanneer je je voorstelt hoe je met een bepaald idee aan de slag gaat.

Luister naar de signalen. Voel je weerstand? Is er angst? Ben je super-enthousiast en wil je het liefst NU beginnen?

Het is allemaal nuttige informatie die jou in een soort moeiteloze flow brengt.

Diep vanbinnen weet jij dit: je bent precies waar je moet zijn en je hebt alles wat je nodig hebt, in dit eigenste moment. 

Jouw unieke creativiteit is de sleutel tot succes, niet de hoeveelheid ideeën die je manifesteert of de hoeveelheid kennis die je verzamelt om te delen. Go, girl!

Verder praten over dit thema?
Word gratis lid van onze gezellige Solopreneur Support Club → 


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis DeesMail op Dinsdag →

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.