Omgaan met kritiek: 10 tips

Het gebeurde deze week...
Ik kreeg kritiek. En dat kwam harder aan dan ik had verwacht.

Je kent het misschien wel: even helemaal in je ego schieten, boos worden, alles en iedereen vervloeken, daarna een potje huilen en het grootste slachtoffer van de wereld uithangen.

En dat door één zinnetje kritiek.
Terwijl ik nochtans veel meer complimentjes krijg.

Het zette me aan het nadenken.
Wat kan ik doen om beter om te leren gaan met kritiek?

In deze blog verzamel ik een aantal tips voor je, vanuit eigen ervaring:

 1. Halt! Even stilstaan bij wat er gebeurt. Wat voel je? Waar voel je het? Hoe voelt dat? Yes, wees mindful. Observeer, zonder ingrijpen, zonder reageren. Alles wat je voelt mag er zijn.

 2. Adem diep in en uit. Het is oké. Je bent niet in gevaar. Je ligt niet op sterven. Alles is goed. Het voelt nu gewoon even heel erg rot. En ook dat is oké. Ook dat gaat weer voorbij. Adem diep in en uit.

 3. Nu gaan we onderzoeken. Van wie kwam die kritiek? Iemand die je kent? Een familielid of vriend(in), een kennis of collega? Of iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet? Misschien wel anoniem?

 4. Ga na hoe belangrijk de relatie met deze persoon voor je is. Indien erg belangrijk dan is het goed om een gesprek aan te gaan. Stel je kwetsbaar op. Vertel wat dit met jou doet, zonder de ander te veroordelen. Geef de ander ook de tijd om eventueel van gedacht te veranderen.
  Is de relatie niet belangrijk of ken je die persoon helemaal niet? Dan kan het interessanter zijn om niet het gesprek aan te gaan en je dus niet te gaan verantwoorden of bevestiging te zoeken. Let it goooo, let it goooo!

 5. Zoek steun bij je support-netwerk. Zeker als je moeite hebt met het toelaten van je emoties of verdwaalt in die razende gedachten die voortdurend door je hoofd schieten. Je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan. Omring je met mensen die in jou geloven.

 6. Kijk wat je ermee kan. Ga desnoods sparren met iemand die je 100% vertrouwt en die jou goed kent. Zit er een bron van waarheid in de kritiek die je kreeg? Als je eruit kan leren, neem dat stukje dan mee, en laat de rest los. Laat het bij de ander.

 7. Wees mild voor jezelf. Onderzoek de negatieve gedachten die deze ervaring hebben getriggerd, diep in jezelf. Zoek bewijsmateriaal: klopt deze gedachte? Kan ik bewijs vinden voor het tegendeel?

 8. Wees mild voor de ander. Iedereen bekijkt de wereld door zijn/haar gekleurde bril (ook jij!). Je kan onmogelijk weten wat de ander denkt en voelt. Vaak ontbreekt de context ook. Iedereen heeft een verhaal. Kan je er met mededogen naar kijken en het niet te persoonlijk opvatten?

 9. Verschuif je focus. Enerzijds door de ander te vergeven, anderzijds door jezelf te vergeven voor al het lelijks wat je over jezelf dacht toen je dit ervoer. Geloof in jezelf. Jij hebt het recht om te zijn wie je bent. Affirmeer. Wees dankbaar. Focus je op wat jou energie geeft en gelukkig maakt. Focus je op de mensen die in jou geloven.

 10. En... actie! Wat heb je hieruit geleerd, waardoor je een volgende stap kan nemen? Hoe kan je dit positief inzetten? Wat kan je nu doen om dit achter je te laten?

"If you’re going to show up and be seen, 

there’s only one guarantee: you will get your *ss kicked." 
— Brené Brown
Kritiek kan je onmogelijk vermijden als je je plek inneemt in de wereld.

De enige manier om kritiek te vermijden is om nooit meer je bed uit te komen, maar dan vinden mensen vast nog wel een manier om daar een mening over te hebben. 

M.a.w. als je het leven aangaat, dan hoort dit er nu eenmaal bij.
Dat moet ik ook vaak tegen mezelf herhalen.
Het leven is aan de moedigen onder ons, en dat geldt ook voor het ondernemerschap.

Niettemin, het doet soms erg pijn.
En de ergste criticus, die zijn we zelf.

Kritiek krijgen van buitenaf triggert onze innerlijke criticus en haalt allerlei pijnlijke overtuigingen over onszelf naar boven. We worden onbewust en onrechtstreeks opnieuw geconfronteerd met die pijn van vroeger, die we nog altijd met ons meedragen.

Weet dat je hierin niet alleen staat.
Ook ik krijg kritiek te verduren en het lukt me niet altijd daar goed mee om te gaan. We zijn dan ook mensen, en dus behoorlijk imperfect ;-)

Bij deze wil ik je op het hart drukken: Jij bent (goed) genoeg!
Ondanks alle kritiek die je te verwerken krijgt, twijfel nooit aan jezelf. Het is je geboorterecht om te mogen zijn wie je bent, in al jouw facetten.

"Be an encourager. The world has plenty of critics already."
— Dave Willis


Verder praten over dit thema?
Word lid van onze gezellige Solopreneur Sisterhood → 

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.