... of niet.

Human Design is gestoeld op een binair, op polariteit. En vaak wordt dit wel eens vergeten.

Human Design is gestoeld op een binair, op polariteit.
En vaak wordt dit wel eens vergeten.

Wanneer we naar onze definitie in de Human Design-grafiek kijken, dan denken we al snel dat iets er altijd is.
Ik brei hier dan ook even verder op de blog die ik vorige week schreef: De Puls.
Het staat ook vaak niet letterlijk vermeld in de vele Human Design-bronnen, dus ik snap de verwarring of vergeetachtigheid wel.

Het is er of het is er niet

Wanneer we bijvoorbeeld naar kanaal 52-9 kijken, het Kanaal van Concentratie, dan staat er in de Rave I'Ching: Een Design van Vastberadenheid.
Maar eigenlijk moeten we zeggen: Een Design van Vastberadenheid... of niet.

Want als je dat kanaal hebt, dan heb je een gave om je langere tijd te focussen op details om zo iets beter te kunnen maken dat verschil zal maken in de wereld.
Maar... ook al heb je die definitie, dat betekent niet dat je op elk moment die focus hebt. En daarom mogen we aan alles in onze grafiek de woorden "... of niet" gaan toevoegen.

Ja, jij hebt de gave om te concentreren en focussen, maar soms merk je dat jou dat helemaal niet goed afgaat.
Soms merk je dat focussen gewoonweg helemaal niet lukt. Dus we hebben altijd beide: de gave en het ontbreken ervan.

Het hangt volledig af van het moment en we hebben er geen controle over.
We kunnen onszelf niet forceren om te focussen als de energie er niet is.
Er is immers een veel groter programma aan het werk dat we met onze geest onmogelijk kunnen begrijpen of vat op krijgen.

Overgave

Human Design gaat dan ook in het bijzonder over overgave. Leven als jezelf zonder het leven te willen veranderen, te maken of te beheersen.
Dat werd ook heel mooi uitgelegd in een recente podcast-aflevering van Human Design Collective, waarin John en Amy een 80-jarige Reflector interviewden: Dharmen Swann-Herbert. We zijn hier om het leven te ervaren in al zijn facetten en dat is dan ook de rol van Human Design als een wegwijzer daar naartoe.

Heb je alleen poort 52 en niet poort 9, dan heb jij een gave om lang stil te zijn, je lichaam tot stilstand te brengen zoals een berg om je aandacht te kunnen focussen, zolang jij de juiste expressie vindt waarmee jij de wereld van dienst kan zijn. Dan kan niemand je in beweging brengen of uit je concentratie halen. Maar soms is die energie er helemaal niet of weet je niet waarop te focussen. Het is er dus, in je grafiek, maar het is er soms ook niet.

Wat we dan wel weten is dat definitie in je grafiek er is om op te kunnen vertrouwen. Je kan er dus op vertrouwen dat je de gave van poort 52 hebt en je kan erop vertrouwen dat die energie er ook soms niet is. Daarom zijn Strategie en Autoriteit zo ontzettend fundamenteel, want dat is jouw graadmeter om te weten of de energie er is... of niet.

De geest heeft daar geen weet van.
De geest kan enkel meten door terug te kijken op het verleden en te zien hoe iets heeft gewerkt... of niet.
Maar het kan niet weten of die energie er in het moment is. Alleen jouw lichaam weet dat. En dankzij Strategie en Autoriteit kunnen we met ons lichaam verbinden, zodat we weten wat ons te doen staat, wat de juiste timing is, en welke de juiste mensen zijn als er samenwerking nodig is.

Helderheid... of niet.

Laten we nog even een ander voorbeeld nemen: kanaal 64-47.
Dit is het Kanaal van Abstractie. Oftewel: Een Design van Mentale Activiteit vermengd met Helderheid... of niet.
"Of niet" is minstens zo belangrijk dan wat er wel is.

Het is zo dat mensen met dit kanaal enorme verwarring kunnen ervaren. En dat is een goede zaak, want het drijft ons om betekenis te geven aan de verwarring, zodat je inspiratie kan bieden aan anderen. Met poort 47 heb je namelijk de gave om betekenis te geven aan verwarring door deze te linken aan jouw eigen persoonlijke ervaring. En dat kan ontzettend inspirerend zijn voor anderen.

Nu vroeg iemand me onlangs of je met poort 64 dan altijd verwarring ervaart.
Nee dus. Soms wel, soms niet. Heb je alleen poort 64 dan voel je waarschijnlijk wel een constante druk om betekenis te geven aan ervaringen of situaties uit het verleden. Maar de verwarring is er niet altijd. En toch kom je die heel vaak tegen. En dan is het een kwestie van die verwarring te accepteren als deel van het leven. Je hoeft er niet per se iets mee te doen — jouw Strategie en Autoriteit helpen je daarbij. En vaak gaat het over wachten tot de puzzelstukjes in elkaar vallen.

De magie van het binair

Met elk kanaal en elke poort ga je dus dat binair ervaren, die polariteit van "het is er" of "het is er niet."
Dat is die dans met het leven die we aangaan en waarover we geen controle hebben. De geest heeft daar simpelweg niets in te zeggen en dus kunnen we ons behoorlijk hulpeloos voelen als we op zoek zijn naar manieren om die controle wel te pakken. Want vroeg of laat wordt de grond onder onze voeten weer weggeslagen.

En toch is het leven niet tegen ons. We zijn geen slachtoffer van het leven.
In tegendeel, de kunst is net om mee te stromen met het leven door de geest niet langer achter het roer te laten staan, maar om simpelweg onze Strategie te volgen en onze Innerlijke Autoriteit te eren, zodat we onze geest kunnen afstemmen op wat het lichaam van nature doet. En dan wordt die "het is er of het is er niet-"beweging een soort dans die we aangaan en waar we ook bijzonder van kunnen genieten, omdat het de synchroniciteit in ons leven versterkt.

Het accepteren van het binair zorgt er ook voor dat we veel minder inspanning gaan leveren. Zo lijkt het leven een pak moeitelozer te worden en verspillen we geen kostbare energie door tegen het leven te vechten of te proberen het leven te beheersen. Ons lichaam wordt er gezonder en sterker door en de geest des te dienstbaarder waardoor we onze échte genie kunnen omarmen.

En zo leren we ook begrijpen dat niets in het leven toeval is.
Het grappige is ook dat we dat niet hoeven te begrijpen, in de zin van: we hoeven niet alle synchroniciteit te analyseren om van het leven te genieten. Nee, je merkt simpelweg op dat het er is en het ontluikt een soort van verwondering binnenin je. Het maakt je nieuwsgierig zonder er vat op te willen krijgen. Je geeft je simpelweg over aan het beleven van de magie, van die bijzondere getijden en cycli van het leven en het grotere, niet-te-vatten programma dat zich in elk moment uitspeelt.

Daarom zei Ra dan ook zo vaak

"Volg je Strategie en eer je Autoriteit.
Leun achterover, ontspan en geniet van de rit."

En meer valt er niet te doen om je leven ten volle te beleven.

Categorieën: Dieper Duiken

Was dit waardevol voor je?

Heb ik jou waarde gegeven op jouw Gene Keys en Human Design reis?
Trakteer me op een koffie of doneer via Paypal. Op die manier kan ik mijn werk verderzetten en ook af en toe een Gene Keys-cursus of reading schenken aan iemand die het financieel wat moeilijker heeft — Hartelijk dank voor je steun!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan om mijn nieuwsbrief te ontvangen — je ontvangt maximaal 4 e-mails per maand:

Je kan op elk moment uitschrijven via de link onderaan elke e-mail.
Voor meer details, check mijn privacyverklaring.