Kraak de Facebook-code

Een tijdje geleden vertelde ik over mijn Facebook-frustratie.

Het gevoel is nog een tijdje blijven knagen.
Ik stelde me steeds weer de vraag: "Wat valt hier te zien, dat ik op dit moment nog niet zie?"

Ik had het bijna opgegeven, maar uiteindelijk kwam er wel een antwoord.
Niet in de vorm die ik had verwacht.

Oké... hier komt ie:
Facebook werkt eigenlijk heel erg goed voor me.
Ondanks het algoritme en de marketing-strategie van Facebook.

Huh, denk je nu misschien?
Ja, inderdaad. Ik stond er ook van te kijken.

Het gebeurt vaak dat ik een knagend gevoel ervaar, vlak voor een doorbraak.
Dan is het lastig om door te zetten. Maar intussen zou ik al moeten weten dat die doorbraak net om de hoek ligt. En dat het einde dus in zicht is.

Dat knagende gevoel hield inderdaad verband met het lastige algoritme van Facebook en de grote inspanning die we moeten leveren om nog langer zichtbaar te zijn met ons bedrijf.

Maar dat was maar een klein stukje daarvan.
Onderliggend lag er nog iets veel interessanter.

Het is al een tijdje dat ik merkte dat al mijn harde werk zijn vruchten begon af te werpen op Facebook. En dat gaf me een gek gevoel. Een nieuw gevoel. Ik wist niet goed wat ermee aan te vangen.

Het kost me steeds minder moeite om voldoende zichtbaar te zijn.
Mijn berichten worden al een tijdje echt opgemerkt en beloond met een hoger aantal likes (en hartjes!), spontane reacties en deelacties. En dan bedoel ik: organisch, niet via betaald bereik.

Iets in mij heeft het daar moeilijk mee.
Het deel van mezelf dat mij geen succes wil gunnen.

Gek toch: je werkt er keihard voor, en als de bal dan eindelijk aan het rollen gaat, dan word je bang? 

Ik heb mezelf — mede door ingesleten overtuigingen — proberen wijsmaken dat er iets "mis" was. En dat knagende gevoel van "hier klopt iets niet", projecteerde ik helemaal op Facebook. Ha ja, natuurlijk, Facebook valt toch heel veel te verwijten, niet?

Ergens diep vanbinnen wist ik wel dat het meer met mij te maken had, dan met Facebook. Het ging over hoe ik erin stond op dat moment. En het ging goed. En dat ben ik niet gewoon.

Ik ben — mijn hele leven al — gewoon dat niets zomaar goed loopt.
Dat ik er keihard voor moet werken en het me dan vaak nog niet lukt.
Dat ik eigenlijk niet slim, goed, mooi, ... genoeg ben om het me goed te vergaan.
Dat het me niet gegund is. Dat ik er zelfs eigenlijk niet mag zijn.

De laatste jaren heb ik echter keihard (minstens zo hard als aan mijn Facebook-zichtbaarheid, haha) gewerkt aan een liefdevoller zelfbeeld.

En ook daar gebeuren nu gekke dingen: dat ik bijvoorbeeld niet iedereens vriendin hoef te zijn. Dat ik mensen voor de borst mág stoten. Dat ik mezelf mág zijn. Dat ik mensen mág teleurstellen. En dat dat niet het einde van de wereld is.

Een van de gevolgen daarvan is dat ik veel meer voor mijn eigen waarheid ben gaan staan. Als je het nog niet doorhad: ik sta voor #echtemarketing en gruw van "fake". Dat was al duidelijk toen ik nog als zangcoach werkte: ik ging de strijd aan met de "onechte stemmen" en ging voor de "authentieke stem". 

Toen was ik er nog niet klaar voor.
Nu wel.

Ik merk dat ik in mijn werk als businesscoach een enorme allergie heb gekregen voor "onechte" marketing. Marketing die stoelt op "fake zijn", onwaarheden, verzonnen verhaaltjes, manipulatie, trucjes, het snelle geld en noem maar op.

Mijn hart doet pijn wanneer ik zie hoe ondernemers nog steeds bijdragen aan een "zieke" marketing. Zelfs de online trainingen, die claimen dat ze het "Nieuwe Ondernemen" onderwijzen, zitten nog vol van de trucjes en (verborgen) manipulaties. Ik word steeds meer met mijn neus op die feiten gedrukt.

(Ja, zélfs B-School!)

Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging voor mij om recht in mijn schoenen te staan. Want ook ik ben al van kleins af aan geconditioneerd om te voldoen aan de norm. Ook ik trap nog steeds in de val van trucjes gebruiken en manipuleren.

Ik heb dan ook jaren geworsteld met perfectionisme en extreem aanpassingsgedrag, waardoor ik het heel erg lastig vind om mijn "eigen weg" te durven volgen (best gek, hé, want zoveel ondernemers complimenteren mij net met mijn authentieke keuzes — zelf heb ik niet het gevoel dat ik al écht recht in mijn schoenen sta en ik heb nog elke dag bange momenten).

Wat doen mensen met perfectionisme en aanpassingsgedrag?
Jawel... ze saboteren zichzelf voortdurend!

Blijkbaar heb ik een enorme groei doorgemaakt, want dit keer heb ik andere keuzes gemaakt, en die keuzes hebben dan weer geleid tot andere resultaten, waaronder... het gaat goed met mijn Facebookpagina :-)

Ik moet er een beetje om glimlachen.
Wat kan ik mezelf toch voor de gek houden!

Net door al dat harde werk — vooral ook het maandenlange geëxperimenteer in de "speeltuin" van mijn bedrijf — heb ik een methode ontwikkeld voor mezelf, waardoor ik nu daarvan de vruchten kan plukken. Een consequente methode, die staat als een huis en steeds opnieuw resultaten voor mij blijft afleveren.

Ik geef wel toe: dit heeft bloed, zweet en tranen gekost.
Niet alleen omdat ik in het begin geen flauw benul had van waar ik mee bezig was — en alle goedbedoelde marketingadviezen niet bleken te werken — maar ook omdat — en dat is typisch voor mij — ik het eigenlijk anders aanpak dan mijn collega-businesscoaches en dat is ronduit eng.

Ik heb grote dromen, maar ik begin altijd klein.
En ik sta ervan versteld dat mijn Facebook-methode eigenlijk erg "klein" lijkt in vergelijking met wat mijn collega's doen. En toch maakt het voor mij een wezenlijk verschil.

Ik verklapte in een van mijn vorige e-mails al: ik doe het slechts voor 2 euro per dag en een 10-tal minuutjes werk per werkdag. En dat varieert ook wel een beetje. Momenteel zit ik op 3 euro per dag en ben ik niet elke dag met Facebook bezig geweest.

Ik ben nu een online training aan het ontwikkelen, waarin ik mijn Facebook-methode stap voor stap uit de doeken doe. Zo weet jij precies wat ik doe en kan je gaan kijken of dit ook voor jou werkt. Omdat ik dat laatste niet kan garanderen wil ik de training gaan verkopen aan slechts 85 euro, exclusief BTW.

In die training laat ik je dus mijn werkmethode zien: welke stappen je helemaal aan het begin moet zetten, om uiteindelijk uit te komen waar ik nu sta. En natuurlijk stopt het niet bij vandaag: ik blijf deze methode consequent inzetten, elke dag weer opnieuw. 

Nu, ik kreeg als antwoord op mijn frustratie-mail over Facebook, dat er best wel wat ondernemers zijn die Facebook eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Ik zat zelf ook wat in zak en as de voorbije weken, omdat dat knagende gevoel uitmondde in aversie tegen het hele Facebook-gebeuren.

Ik ben daarover gaan bezinnen.
Daardoor heb ik dus ontdekt dat ik vooral mezelf aan het saboteren was, omdat ik moest leren omgaan met een nieuw gevoel: dat ik er wel degelijk in slaag om succes te behalen. Dat knagende gevoel overschaduwde het feit dat ik Facebook altijd best leuk heb gevonden.

Daar is ook een geheimpje voor.
Als je Facebook beschouwt als een levenloze machine, die jou alleen maar geld wil aftroggelen, ja, dan is het best normaal dat je er een hekel aan begint te krijgen.

Dat had ik dus ook.
Mijn focus kwam op de verkeerde dingen te liggen; mijn manier om niet te hoeven zien wat er écht aan de hand was. Zoals ik al zei: ik ging mijn eigen innerlijke strijd projecteren op Facebook. Opeens werd Facebook de zondebok.

Het geheim van Facebook leuk vinden is:
Facebook is geen levenloze machine, die er alleen maar op uit is om jou geld af te troggelen (tenzij jij daarop wil focussen), maar bestaat uit levende mensen

Heb je het zo al eens bekeken?
Elke fan van jouw pagina, elke volger, is een mens van vlees en bloed. Er zit een persoon achter die profielfoto en die naam. Dáár doe je het voor. Niet voor Facebook, maar voor die mensen.

Als we elke dag op Facebook keihard werken aan onze zichtbaarheid, dan durven we dat wel eens vergeten, toch?

Van zodra ik die mensen achter de profielen weer kon zien, kwam mijn gevoel van passie, blijheid, voldoening en "goesting" weer terug om met Facebook aan de gang te gaan. Dáárvoor doe ik het: voor die mensen. Niet om die grote bonzen achter Facebook hun zakken te helpen vullen.

Het is maar hoe je het bekijkt.
Jouw focus bepaalt de uitkomst. Jouw focus bepaalt ook de resultaten die je behaalt.

Van zodra ik leerde omgaan met mijn nieuwe gevoel van "dit loopt goed en dat verdien ik (na al dat harde werk)", was het ook peanuts om mijn focus van "Facebook is een k*tbedrijf" te verschuiven naar "wat een mooie mensen achter die profielen".

Ik post berichten omdat ik oprecht iets wil delen met mensen.
Ik post berichten omdat ik mensen wil helpen.
Ik wil die mensen leren kennen: mijn fans en volgers. Ze zijn net zoals ik: solo-ondernemers die elke dag keihard werken aan hun zichtbaarheid.
En door slim en strategisch in te zetten op Facebook, behaal ik de resultaten die ik verdien.

Oké, we moeten er harder voor werken dan in 2014, toen het algoritme nog niet zo lastig was, maar hé... het is nog steeds mogelijk. Ik ben het bewijs. 
Mijn Facebookpagina draait en alhoewel de resultaten nog altijd beter kunnen, sta ik op het punt dat ik nu tevreden kan zijn met wat ik in pakweg 2 jaar voor elkaar heb gekregen.

Het werken aan relaties op de sociale media wérkt.
Maar dan moet je wel voorbij je eigen belemmerende overtuigingen kunnen komen.

Net daarom wil ik ook die training maken, om mijn methode uit de doeken te doen, omdat ik ervan overtuigd ben dat je zo sneller resultaten kan behalen en ook sneller tegen je eigen belemmerende overtuigingen aanloopt (waardoor je ze kan blootleggen en aanpakken), want je hoeft niet meer alles zelf uit te gaan vinden. Dat heb ik voor jou gedaan.

En ik wil ook meteen een belofte met je maken.
Als het niet werkt, dan geef ik je je geld terug.

Het enige wat ik in ruil wil, is dat je mij laat zien dat het niet werkt. Door de resultaten van jouw advertenties bijvoorbeeld, of hoe weinig zichtbaarheid je hebt verkregen, aan de hand van jouw pagina-statistieken.

Misschien kan ik je wel helpen om te vinden waar het schoentje precies knelt. Dat is namelijk mijn kracht, mijn talent, en tevens mijn core-business. Misschien zijn er enkele aanpassingen nodig, waardoor het voor jou wél gaat werken, net omdat jij uniek bent, en ik uniek ben, en we dus allebei unieke methodes nodig hebben.

Maar met die training wil ik je graag op weg zetten.
Al is het maar om kennis te maken met wat er aan strategieën mogelijk is op Facebook. Want er zijn best veel mogelijkheden om uit te kiezen.

Maar voor je helemaal enthousiast wordt: de training is nog in de maak.
Het duurt nog wel even voor ik kan lanceren, want ik heb nog een hoop video's op te nemen en werkboeken te maken. 

De deuren van de online training gaan open op maandag 13 mei 2019.

Ik geef je de mogelijkheid om aan 50% korting in te stappen, als je je aanmeldt vóór 20 april 2019. Dan betaal je slechts 42,50 euro, exclusief BTW.

Tot zolang de deuren opengaan krijg je intussen toegang tot mijn Online Community, zodat je al meteen kan gaan sparren en je vragen kan stellen over waar je nu met je bedrijf tegenaan loopt. En je mag ook deelnemen aan de maandelijkse Groepscalls via Zoom, waarin we live met elkaar kunnen meedenken.

Ik apprecieer jouw inbreng en feedback enorm.
Zo kan ik de training beter gaan maken in de toekomst en ook jouw specifieke vragen erin verwerken, zodat de training steeds waardevoller wordt. Jouw instapprijs in maart is dus een belofte voor toekomstige waarde en een tegemoetkoming voor jouw inbreng en feedback. 

En ook... mocht Facebook binnen x aantal tijd weer een grote verandering toebrengen aan het algoritme, dan zal ik genoodzaakt zijn om de training aan te passen en nieuwe methodes te bedenken. Dan ga ik terug "de speeltuin" in en deel ik mijn nieuwe inzichten met je. Je blijft dus updates ontvangen. Levenslang. (Tot ik besluit dat Facebook écht niet meer voldoende voor me werkt, lol).

Wat denk je?
Can I hear an "Amen"?

3. 2. 1. Go!
Meld je direct aan

Liefs, Daisy

Close

50% vervolledigd

Gratis download

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en ontvang de gratis Business Roadmap. Je ontvangt maximaal 4x per maand een e-mail op dinsdagochtend.