Waarom Human Design en Gene Keys geen zelfhulp-tools zijn

Veel mensen denken dat Human Design en de Gene Keys zelfhulp-tools zijn waarmee ze actief iets kunnen veranderen in hun leven. Dat is niet zo.

Veel mensen denken dat Human Design en de Gene Keys zelfhulp-tools zijn waarmee ze actief iets kunnen veranderen in hun leven.

Dat is niet zo.
Deze twee systemen draaien niet rond zelfhulp, maar rond bewustzijn.

Je merkt simpelweg op wanneer deze wereld om jou heen jou weg van jouw ware natuur leidt. En je merkt op wanneer jouw gedachten en gedragingen dat doen.

Bewustzijn is niet iets wat we door “doen” kunnen bewerkstelligen. Daarom gaan deze twee systemen meer over “niet-doen” dan “doen.”

Proactief

We zijn allemaal geconditioneerd, echter, om proactief dingen aan te pakken en op te lossen, als er in ons leven iets niet loopt zoals we verwacht hadden, of wanneer we ons niet lekker in ons vel voelen.

Ik had daar ook een aardje van weg.
Van zodra ik iets in mijn lichaam voelde dat niet “pluis” leek, ging mijn geest al in overdrive om een oplossing te vinden. Van zodra iets niet liep zoals ik had verwacht of gehoopt, begon mijn geest zich al met het proces te bemoeien. Vaak ging het over me zorgen maken, piekeren, het niet accepteren van de situatie, van wat ik voelde, zelfs zonder echt tot een oplossing te komen.

Er zijn tegenwoordig tig coaches, therapeuten en trainers die zich toeleggen op het aanreiken van oplossingen voor allerhande problemen. En wie het niet proactief of actief aanpakt, wordt al snel gezien als een “loser.”

Niet dat er iets mis is met oplossingen aandragen voor problemen. Helemaal niet. Het zit zelfs in mijn design dat ik brenger ben van praktische oplossingen, zowel in mijn profiel (5/1), als in mijn Motivatie (Guilt).

Het gevaar sluipt er echter in dat we willen gaan oplossen en “fiksen” vanuit non-acceptatie. Puur vanuit de geest die niet kan dealen met hoe de situatie is, die het allemaal niet vertrouwt en de controle niet wil kwijtraken.

Daardoor gaan we met de geest ons heel erg gaan bemoeien met allerhande natuurlijke processen waar we eigenlijk nauwelijks weet van hebben. De geest denkt er meer van te weten of gaat wanhopig op zoek naar antwoorden door wat er gebeurt te gaan beredeneren.

En zo kunnen Human Design en de Gene Keys ook alweer de volgende tools worden om je suf te beredeneren over hoe je jezelf en je leven kan verbeteren, veranderen, “fiksen”, helen, etc. Maar daarvoor zijn ze dus niet bedoeld.

De geest weet niets

Eigenlijk weet de geest niets.
Alleen het lichaam weet.
Door controle te pakken en zich met de natuurlijke process te bemoeien, creëren we steeds meer chaos en verwarring in ons leven en raakt ons lichaam bovendien uitgeput en ziek.

Als we in plaats daarvan ons meer overgeven aan de natuurlijke processen door ons simpelweg bewust te worden van wat er gebeurt, zonder in te grijpen, dan gebeurt er vaak magie: bewustwording leidt immers van nature tot verandering zonder dat je echt iets hoeft te “doen.”

Zo groeit ons vertrouwen ook dat de geest er helemaal niet altijd bovenop hoeft te zitten. In tegendeel, de geest werkt het best ten dienste van het lichaam.

Daar zijn Human Design en de Gene Keys dan ook voor bedoeld: voor bewustwording. En we worden ons bewust als we de geest op de achterbank van de wagen plaatsen, daar waar het eigenlijk zit, terwijl ons lichaam ons precies brengt waar we moeten zijn.

Denk er eens even over na…
Hoe snel neem jij bijvoorbeeld een pijnstiller wanneer je hoofdpijn ervaart i.p.v. eerst even in stilte met je lichaam te gaan zitten om te kijken wat het écht nodig heeft?

Ik maak me er zelf erg snel schuldig aan.
Het is zo’n gewoonte die ik heb aangeleerd, en vele mensen met mij.

Het veranderde pas echt toen ik vorige zomer een telefoontje kreeg van mijn moeder met het nieuws dat we een gen-mutatie in de familie hebben. En dat er 50% kans was dat ik het ook had. Pas dan begon ik echt stil te staan bij de beslissingen die ik vanuit mijn geest nam en of die wel zo “verstandig” waren.

Er is sindsdien dan ook enorm veel veranderd, alleen maar door daar aandacht voor te hebben. Ik ben me veel bewuster geworden van mijn lichaam, wat vanzelf tot nieuwe keuzes leidde. Keuzes die mijn lichaam beter ondersteunen.

“It’s really about accepting the limitation and being able to exalt it.
It’s about seeing, and not changing, watching this movement in you, seeing who brings out that part of you.

There is no protection. There is only awareness.
Awareness is what changes consciousness.
The more aware you are of the mechanics, the more your consciousness grows.”

— Ra Uru Hu

Observerende deelnemer

Met Human Design en de Gene Keys worden we een observerende deelnemer in ons eigen leven. We oefenen als het ware “aandacht,” waardoor ons bewustzijn vanzelf verandert.

Het begint met het accepteren van onze beperkingen.
We hebben allemaal een lichaam en we zijn daar volledig afhankelijk van. Die beperkingen zijn het begin, de basis, en zolang we deze niet hebben geaccepteerd en omarmd zijn we nooit helemaal vrij.

En zo kan de geest ons vele jaren voor de gek houden.
Zo duwt de geest ons telkens weer naar de nieuwste techniekjes, tools, nog een cursus hier en een opleiding daar. Allemaal in de hoop om die “verlossing” te vinden die we nooit kunnen vinden via de geest.

Zo denkt onze geest dat het actief iets moet doen om te “deconditioneren.”
Maar deconditioneren gebeurt vanzelf via ons bewustzijn. Hoe meer de geest zich daarmee bemoeit, hoe meer we eindigen in ons niet-zelf en dus verder van onze natuur af.

Het is niet omdat we weten dat we een Generator zijn en poort dit en kanaal dat hebben, en Hope-motivatie en Personal view, dat we opeens op onze bestemming aanbelanden. In tegendeel, het betekent helemaal niets als je het niet “ziet” en “leeft.”

Het “zien” en “leven” begint dus met aandacht.
Je observeert als het ware wat er gebeurt. Je ziet de conditionering. Je ziet je niet-zelf gedragingen. Je ziet de overdracht en de afleiding gebeuren.

Maar je verandert niets.
Je probeert je niet anders te gedragen. Je probeert niet anders te gaan denken. Je probeert niet om die overdracht en afleiding tegen te gaan. Je probeert niet uit je niet-zelf te stappen.

Dat zijn allemaal concepten van de geest die controle wil.
Het schept alleen maar meer de illusie dat daar iets aan te “doen” valt.

Het is niet iets wat je “doet.”
Het leven ontvouwt zich immers vanzelf.
En door bewust aanwezig te zijn in ons leven merken we op dat verandering ook vanzelf gebeurt. Niet omdat we het willen. Maar omdat ons bewustzijn er klaar voor is.

Categorieën: Basics

Was dit waardevol voor je?

Heb ik jou waarde gegeven op jouw Gene Keys en Human Design reis?
Trakteer me op een koffie of doneer via Paypal. Op die manier kan ik mijn werk verderzetten en ook af en toe een Gene Keys-cursus of reading schenken aan iemand die het financieel wat moeilijker heeft — Hartelijk dank voor je steun!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan om mijn nieuwsbrief te ontvangen — je ontvangt maximaal 4 e-mails per maand:

Je kan op elk moment uitschrijven via de link onderaan elke e-mail.
Voor meer details, check mijn privacyverklaring.