Hoe krijg je (meer) klanten?

Heel vaak krijg ik de vraag: "Maar hoe krijg ik nu (meer) klanten?"
En dan is het voor mij erg belangrijk dat ik onderstreep hoe cruciaal het is om eerst vertrouwen te winnen. Want eerder gaan potentiële klanten niet met jou in zee.

Zo was ik onlangs op zoek naar een petsitter voor mijn kat, Muffin.
Natuurlijk vind je wel wat op het internet, maar om zo even aan een wildvreemd persoon mijn huisdier en mijn huissleutel toe te vertrouwen, nee, daar is meer voor nodig.

Toch kreeg ik steevast van petsitters een offerte toegestuurd, die ik eerst moest goedkeuren, nog voor ik überhaupt maar een foto van die persoon had gezien, laat staan persoonlijk kennis had gemaakt. Dat vind ik erg vreemd. En natuurlijk word ik bij zo iemand geen klant.

Om klanten te krijgen moet je eerst vertrouwen winnen.
Dat staat als een paal boven water. Alleen al doordat jij vertrouwen schept, onderscheid jij je al van heel wat concurrentie. Ik deel daarom 11 manieren met je om dat voor elkaar te krijgen.

 1. Maak jezelf zichtbaar.
  Het is cruciaal om jezelf zichtbaar te maken, niet alleen als bedrijf, maar ook als mens achter jouw bedrijf, zeker als je solopreneur bent. Het is met JOU dat klanten in zee willen gaan, niet met jouw bedrijf. Durf jezelf dan ook écht zichtbaar te maken. Deel jouw persoonlijke verhaal, jouw worstelingen en successen. Laat van jezelf zien in woord en beeld. Maak jezelf écht, een mens van vlees en bloed, net zoals jouw klant er ook een is. Alleen dan kunnen ze zich met jou verbinden.
 2. Houd de drempel laag.
  Jij bent natuurlijk expert in jouw vak. Maar als je voortdurend taal gebruikt vanuit je expert-status, dan haken jouw potentiële klanten af. Klanten willen jou begrijpen en ze willen dat jij hen begrijpt. En vaktaal hoort daar niet bij. Ook niet dat eeuwig geleuter over de methode waarmee je werkt. Klanten willen gewoon een oplossing voor hun probleem en hoe ze daar komen is van minder belang.
 3. Kom opdagen en wees betrokken.
  Geef, geef, geef. Met regelmaat. Door regelmatig waardevolle content te delen, leren klanten vertrouwen dat jij er steeds bent. Dat je je blijft verdiepen in wat er speelt bij je doelgroep. Maar blijf dan ook opdagen, ook als je klant "ja" heeft gezegd tegen je aanbod en jou ervoor betaalt. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die na de betaling opeens niet meer zo betrokken is, omdat de koop is gesloten en het geld op je rekening staat. Vreselijk vind ik dat.
 4. Ken je ideale klant en verkoop integer.
  Hehehe... deze is allicht "afgezaagd", maar toch zo belangrijk. Veel ondernemers willen vaak iets verkopen wat de klant eigenlijk niet wil. Dat komt omdat ze hun doelgroep niet door en door kennen. Jij denkt dan te weten wat jouw klant nodig heeft (en vaak heb je wel gelijk), maar dat is niet altijd de drijfveer waarom iemand bij jou koopt. Hetzelfde gebeurt als je potentiële klanten probeert te overtuigen. Dan ga je voorbij aan wat de klant zelf wil. Maak niet die fout, want achteraf zit je dan met de gebakken peren: je klant zal achteraf het gevoel krijgen dat hij/zij "in het zak is gezet", hoe goed je bedoelingen ook waren.
 5. Verklein de afstand.
  "Kijk eens naar mij," lijken veel ondernemers vaak te laten uitschijnen. Maar dat heeft vaak een averechts effect. Zo creëer je alleen maar afstand, waardoor het lijkt alsof jouw klanten naar jou moeten opkijken. Dat kan geen fijne basis zijn voor een samenwerking. De afstand tussen jou en jouw klant moet zo klein worden, dat er geen twijfel mogelijk is: hij/zij voelt zich gezien en gehoord door jou, door jouw verhaal en door jouw oprechte betrokkenheid en jouw bereidheid om te helpen. Als je jezelf zichtbaar maakt, laat het dan vooral over de klant gaan, en wat relevant is voor hem/haar. Jij wil mensen helpen, toch? Het gaat niet alleen over jezelf helpen!
 6. Doe aan ontmoetingen, niet aan verkoopspraatjes.
  Het is verleidelijk om bij een gesprek direct een aanbod te doen. Of ook zo'n webinar te organiseren dat uiteindelijk tot "het verkoopspraatje op het eind" leidt. Vreselijk vind ik dat. Zeker als jouw potentiële klant jou (nog) niet goed kent en jij daar direct staat met jouw aanbod, heeft dit een averechts effect. Hij/zij kan er immers nog niet op vertrouwen dat jij oprecht bent, dat het niet alleen om verkopen draait. Bekijk gesprekken met potentiële klanten daarom als nieuwe ontmoetingen, van mens tot mens. Laat je leiden, volg de natuurlijke flow, en je zal vanzelf merken (vaak al heel snel) of deze persoon klant bij je wordt... of niet. Meestal weten potentiële klanten dit al, nog voor ze met je in gesprek gaan, en willen ze alleen bevestigd worden in hun keuze.
 7. Be committed, not attached.
  Als je echt om klanten of omzet verlegen zit, dan kan je behoorlijk wanhopig overkomen. Dan stap je in elk gesprek en elke opportuniteit met een dwangmatig gevoel. En dat voelen ook jouw potentiële klanten. Als de wanhoop hoog is, neem dan eerst afstand. Zolang je niet met een intentie van oprecht verbinden en betrokken zijn in een gesprek kan stappen, doe het dan niet. Stel het uit en ga eerst aan de slag met jezelf. Kijk of je je kan onthechten van die "ja" die je zo graag wil horen van je potentiële klant.
 8. Neem verantwoordelijkheid.
  Je gelijk willen halen, ook al heb je gelijk, doet vaak meer kwaad dan goed. Je krijgt er vooral veel negatieve reclame door. Het is een ego-ding, maar veel belangrijker is het gevoel waarmee je in- of uit een samenwerking stapt. Kijk wat het jou kost als je kiest om je gelijk te halen. Erken jouw aandeel in de relatie met jouw potentiële klant, ook al heeft hij/zij ongelijk of behandelt hij/zij jou niet fair. Het is altijd gedeelde verantwoordelijkheid. Stel je ook de vraag waarom je zoveel energie wil stoppen in trekken aan een dood paard. Handel het waardig af, laat de ander in zijn/haar waarde en ga verder, zodat je met positieve energie andere klanten naar je toe kan trekken.
 9. Doe wat je belooft. 
  Doe geen beloftes die je niet kan nakomen. Als je belooft terug te mailen, doe het dan. Als je belooft een Facebook Live om 10u00 te doen, kom dan niet pas om 10u20 opdagen. Ook als je in paniek bent omdat je niets kan bedenken om te vertellen, doe het toch en wees gewoon eerlijk. Ga het gesprek aan. Wees niet zo'n ondernemer die veel belooft, maar zich dan (stilletjes) terugtrekt (in de hoop dat niemand het opmerkt). Het vraagt moed, ik weet het, maar het levert je veel meer op als je eerlijk en transparant bent, ook als het niet lukt. Niemand verwacht van jou perfectie (wie dat wel verwacht, is niet jouw ideale klant).
 10. Luister. Ook naar de stilte.
  Allicht dé belangrijkste tip. En toch... hoe vaak betrap ik mezelf en andere ondernemers er op dat we het willen invullen voor onze potentiële klanten? Hehehe.... die onzekerheid toch altijd. En niemand houdt van ongemakkelijke stiltes. Toch zijn ze zo ontzettend belangrijk. Je hoeft jezelf niet te bewijzen, je hoeft simpelweg maar te luisteren. Oprecht betrokken luisteren... en dan ontvang je alle informatie die je nodig hebt (daar heb je ook stilte voor nodig).
 11. Blijf trouw aan jezelf.
  Een van de moeilijkste dingen, allicht. Trouw blijven aan jezelf en zijn wie je écht bent. En jezelf op die manier ook zichtbaar durven maken. Durven te staan voor jouw eigen waarheid en jezelf naar waarde schatten. Ai, ai. Maar potentiële klanten hebben er niets aan als jij alleen maar wil "pleasen" om zo goedkeuring en bevestiging te krijgen. Dat is geen basis voor een samenwerking. Door authentiek te zijn, schep je vertrouwen. 

En... zorg voor "social proof".
Tevreden klanten zullen maar al te graag vertellen hoe goed jouw dienst is en hoe fijn ze het vinden om hulp van jou te krijgen. Vraag ze dan ook of je hun woorden mag gebruiken in de vorm van een testimonial, review of recensie. Ook dat schept vertrouwen, omdat potentiële klanten tastbaar bewijs krijgen dat jij effectief goed werk levert. 

Wil je nog meer tips om klanten aan te trekken?
Lees dan ook het leuke boekje van Jos Burgers: Eén Klant Per Dag. Hij vertelt hoe je de verwachtingen van klanten kan overstijgen, waardoor jouw klanten heuse ambassadeurs worden voor je business, en je zo nieuwe klanten naar te toetrekt. 

Verder praten over dit thema?
Word gratis lid van onze gezellige Solopreneur Support Club → 


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis DeesMail op Dinsdag →

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.