Het raadsel van de uitblijvende omzet

Herken je dit?
Je koopt online programma na online programma in de hoop dat jouw omzet daardoor gaat skyrocket'en, want... die businesscoaches zullen het toch wel weten, niet?

Maar dan merk je dat je omzet net afneemt... of zelfs helemaal uitblijft voor een tijd. En dan ga je op zoek naar nóg een online programma, om dat weer recht te trekken. Het lijkt wel een vicieuze cirkel.

Dit noem ik "het raadsel van de uitblijvende omzet". 

Ik heb het zelf meermaals ervaren. Gedreven door te willen groeien en meer te willen verdienen, meld ik me alweer aan voor een nieuwe cursus. Om dan te merken dat ik het averechtse effect creëer.

Waar ligt dit aan?

Drie redenen:

  1. Je leert nieuwe dingen en nieuwe dingen hebben tijd nodig om zich te integreren in je leven en in je bedrijf alvorens ze voor je gaan werken. Volgens wetenschappelijk onderzoek doen we gemiddeld 66 dagen over het aanleren van een nieuwe gewoonte. Eén nieuwe gewoonte. In zo'n online programma word je vaak overladen door nieuwe informatie en daaraan hangen veel nieuwe gewoontes aan vast, die je jezelf eigen moet maken. Dat kost gewoon veel tijd. En vaak geven we al op, of plakken we er het etiket "dit werkt niet" op, nog voor we aan de 66 dagen komen.
  2. Je leert nieuwe dingen, maar je bent je nog niet bewust van wat dit precies voor je gaat betekenen. Het is ruw materiaal, ongepolijste informatie. je hebt nog niet echt een referentiekader voor jezelf waar je deze informatie in kan passen. En daardoor gebeurt het heel vaak dat ondernemers zich laten leiden door wat anderen vinden dat ze zouden moeten doen. Ze hebben het nog niet voldoende getoetst in de praktijk, of getest of het wel bij hen past. Vaak kom je hierdoor tijdelijk op een zijweg of dwaalspoor. Daar leer je natuurlijk ook weer uit (wat je bijvoorbeeld niet wil of wat niet bij jou past), maar daardoor duurt het ook wat langer voor je weer je eigen pad kan vervolgen.
  3. Je leert nieuwe dingen, maar je doet dit vanuit een drijfveer om antwoorden buiten jezelf te kunnen vinden. En dat klopt niet. De antwoorden die je zoekt liggen binnenin. Online programma's kunnen een onbewuste, welkome afleiding zijn van datgene waar je bang voor bent: namelijk de échte antwoorden. Ze houden je lekker bezig, zodat je niet met jezelf geconfronteerd hoeft te worden. Online programma's kunnen je dus verder weg brengen van jezelf en het pad dat bij je past, omdat je bang bent voor wat je zou ontdekken als je er écht mee aan de slag gaat. Daardoor ga je bevestiging zoeken bij anderen, maar dan blokkeer je de natuurlijke stroom van energie bij jezelf.

Vraag je dus telkens af: waarom wil ik dit online programma volgen? Wat drijft me? Met welke intentie doe ik dit? Doe ik het omdat ik ergens van weg wil lopen? Doe ik het vanuit een overtuiging dat ik het niet uit mezelf kan halen en dus anderen nodig heb? Wat ligt er onder die beslissing om je te willen aanmelden?

Dit kan ongelooflijk boeiend zijn en hét verschil maken.
Enerzijds heb je natuurlijk het leerproces dat je aangaat, als je je aanmeldt voor een training, waardoor je jezelf die tijd en ruimte moet gunnen om bij te benen en je de leerstof eigen te maken, voor het voor je gaat werken.

En dat heeft altijd een effect op je inkomsten, omdat je focus nu eenmaal verandert.

En anderzijds is het goed om je bewust te worden van de eventuele zijwegen die je neemt, waardoor je tijdelijk even de natuurlijke flow wat in de weg gaat staan, tot je weer helderheid vindt en de boel weer gaat stromen.  

Het is dus heel normaal dat je omzet kleiner wordt of zelfs een tijdje helemaal verdwijnt als je weer met iets nieuws bezig bent. Daar gaat immers je focus en je aandacht naartoe.

Wil je dus je omzet behouden, blijf dan doorgaan met wat voor jou tot dan toe werkte, en creëer daarnaast ruimte om bij te leren, zonder je focus helemaal te verschuiven.

Maar wees je er ook van bewust dat online programma's en trainingen een afleiding kunnen zijn, of een manier om jezelf te saboteren in het behalen van een grotere omzet of succes.

Weet dat je niets nodig hebt om van waarde te zijn voor de wereld. Je hebt alles wat je nodig hebt, in dit eigenste moment. Je bent het waard, alleen al omdat je bent geboren.

Je hoeft niet naar antwoorden te zoeken. Die komen vanzelf naar je toe als je erom vraagt en openstaat voor het antwoord...

Wees geduldig en heb vertrouwen. Soms komt het antwoord in de vorm van je aanmelden voor een online programma, soms komt het in je net niet aanmelden. Wees eerlijk met jezelf.


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief

 

Close

50% vervolledigd

Gratis download

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en ontvang de gratis Business Roadmap. Je ontvangt maximaal 4x per maand een e-mail op dinsdagochtend.