De puls

Zo vaak hoor ik mensen praten over het gedefinieerde Sacrale Centrum en Wortelcentrum als iets wat altijd maar aan staat. Klopt niet!

(9 november 2022)

Ik merk dat ik iets wil rechtzetten.
Zo vaak hoor ik mensen praten over het gedefinieerde Sacrale Centrum en Wortelcentrum als iets wat altijd maar aanstaat.
Daarmee scheppen mensen dan ook de verwachting dat als ze deze centra gedefinieerd hebben, ze altijd beschikken over energie om te creëren en consistent te zijn.
En dat klopt niet.

Ik merk dat bij velen gewoon de basiskennis van deze centra ontbreekt.
Er wordt heel veel verteld over het Sacraal en het Wortelcentrum — op Instagram, via Facebookgroepen, etc. — maar vaak komt deze informatie niet van mensen die de formele Human Design educatie hebben doorlopen. En dan ontbreken vaak cruciale elementen waardoor het voor velen erg verwarrend kan worden.

Zo begon ik ook op mijn Human Design-reis.
En ik kreeg van alle kanten informatie te horen, te zien en te lezen. Een overvloed aan informatie.
Maar... dat betekent nog niet dat die informatie dan ook werkelijk klopt. En de verwarring was er dan ook heel vaak, zo vaak dat ik meermaals geprobeerd heb om Human Design achter me te laten.

Zo zag ik laatst alweer een aantal Instagrammers delen over deze centra waarbij ik mijn wenkbrauwen toch behoorlijk moest fronsen.
En dan gaat het enorm kriebelen natuurlijk. Zeker met Poort 18 in mijn bewuste Zon, mijn Levenswerk, die altijd manieren vindt om correcties aan te brengen.

De puls

Met deze twee centra wordt heel vaak iets cruciaal over het hoofd gezien: de puls.

Wat bedoel ik daarmee?
Wel, het is niet zo dat als je deze centra gedefinieerd hebt, er altijd energie en flow is om te creëren.
Nee, helemaal niet! Dat zou onmogelijk zijn!

En dan lees je theorieën van mensen dat als ze merken dat die flow of energie er dan niet is, dat het wel moet liggen aan het niet-zelf, of aan de niet-gedefinieerde centra die roet in het eten komen gooien. Nja, dat kan soms wel meespelen, maar in de kern hoeft dat zelfs niet eens zo te zijn.

Het Sacrale centrum staat niet altijd aan.
Het Wortelcentrum staat ook niet altijd aan.
Zélfs als je beide centra gedefinieerd hebt.
Zélfs als beide centra verbonden zijn door een of meerdere kanalen.

Je beschikt dus niet altijd over flow en energie om erop los te creëren en te doen. 

Sacrale respons

En dan weten we natuurlijk dat als je het Sacraal gedefinieerd hebt, het een kwestie is van te doen waar je van houdt, waar jouw Sacraal van "aan gaat." Dus dan denk je misschien: oja, er zijn dus ook momenten waarop mijn Sacraal niet aangaat, dus is dat dan wanneer ik niet over die energie beschik?

Ja en nee.
Deels.

Je Sacraal moet inderdaad "aangaan" voor je over voldoende energie beschikt om datgene te doen wat je Sacraal wil doen. Dat is zeker een vereiste. Anders ga je puur op wilskracht of blinde drive, gepusht door allerlei conditioneringen allicht, in de actie gaan terwijl de energie niet mee wil of niet juist gekanaliseerd wordt.
Daarom dat die Sacrale respons zo ontzettend belangrijk is natuurlijk. Dat hebben de meeste mensen wel begrepen als ze met Human Design werken.


Creatieve flow

Maar het Wortelcentrum staat ook niet altijd aan, zelfs al is dit centrum gedefinieerd.
Dat is waar de puls om de hoek komt kijken.

Het Wortelcentrum opereert altijd in pulsen. Het stuwt energie van onderuit naar je Sacrale centrum, dat vaak ervaren wordt als een soort van "druk" om te gaan doen. Mensen met een niet-gedefinieerde Wortel, zoals ik, kunnen die druk ook danig voelen wanneer we ons in het bijzijn van een gedefinieerde Wortel bevinden die pulsen afgeeft. En dan is het lastig om stil te blijven zitten. Je voelt gewoon dat je in actie wil komen. Er komt een soort "haast" en "drang" en "drive."

Maar die stuwende energie, die eigenlijk creatieve en scheppende energie is, wanneer deze verbonden is met het Sacraal, blijft niet voortdurend stromen. Dat zou onmogelijk zijn voor een mens om te verdragen. Er zijn namelijk momenten waarop we in flow komen om te creëren, en er zijn momenten waarop we uit de flow gaan om te rusten en bij te tanken. En die pulsen kunnen heel langzaam verlopen of heel snel (denk aan heel snel wanneer je leven bv. in gevaar is).

Format-energie

Die creatieve energie die tussen het Wortelcentrum en het Sacrale centrum stroomt en in pulsen komt, stroomt door de drie format-energiekanalen: kanaal 53-42, kanaal 60-3 en kanaal 52-9. Deze format-energieën zijn stuwende krachten en als kanalen zijn ze de sterkste energieën in de Human Design-grafiek. Als je dus een of meerdere van deze kanalen hebt, dan zijn dit kanalen die op de voorgrond van jouw grafiek staan en dus een zeer belangrijk onderdeel zijn van jouw uniekheid. Ze kunnen ook sterk voelbaar zijn voor jouw omgeving.

Neem nu bijvoorbeeld kanaal 60-3, het Kanaal van Mutatie. Deze energie-format creëert een design van energie dat initieert maar ook fluctueert, als het ware "orde uit de chaos" creëert. En we hebben die fluctuaties maar te accepteren. We hebben er geen controle over. We kunnen deze energie niet zelf aan- of uitzetten. Het is er, en dan is het er weer niet. En hoelang het er is of niet is, dat bepalen niet wij. Dat is gewoon de aard van het leven en de rol die jij bent toebedeeld op elk moment, buiten ons weten en vaak ook buiten ons bewustzijn om (als je dit kanaal dan ook nog in je onbewust Design hebt, wordt het extra tricky).

Het ene moment kunnen we dus heel erg in die creatieve flow terechtkomen, en het andere moment merken we dat die flow wegvalt en we het lastig vinden om nog door te gaan. Soms is de energie er lange tijd niet, ondanks dat we wel inspiratie hebben, en krijgen we onszelf maar niet tot actie bewogen. Soms is er wel actie en merk je dat het niet zo makkelijk en soepel loopt, vooral bij Poort 3 die jou vertelt dat vele nieuwe creaties vaak een moeilijk begin kennen. En dit is niet om jou te demotiveren, maar net om jou te motiveren om te leren wat er te leren valt.

Het leert ons altijd om de controle van de geest op te geven en het lichaam alle ruimte te geven om te doen wat het doet.
Het leert ons dat het leven nu eenmaal geen rechtlopende lijn van punt A naar punt B is waar wij met onze geest vat op hebben, maar een ingenieus meesterplan waarbij wij slechts een ieniemienie maar onmisbaar radartje zijn in het grotere geheel.

Geadrenaliseerde kanalen

Format-energiekanalen zijn geadrenaliseerde kanalen. Het Wortelcentrum voegt namelijk adrenaline toe aan de Sacrale levensenergie. En als je iets over adrenaline weet, dan weet je ook dat een mens daar niet voortdurend op kan leven. Op een gegeven moment is de adrenaline op en moet het lichaam rusten, waardoor ook nieuwe adrenaline-reserves kunnen worden aangemaakt. Het geeft jou ook de ruimte om even adem te halen en je bewustzijn te laten groeien. Adrenaline zonder bewustzijn kan bovendien ontzettend destructief zijn.

Een van de redenen waarom toch zoveel Generators burn-outs krijgen is net omdat ze hun adrenaline-voorraden hebben uitgeput (en dit geldt natuurlijk voor iedereen, ongeacht of je deze centra gedefinieerd hebt of niet). Vele mensen met burn-out ervaren een soort van bijnieruitputting of adrenaline-uitputting. Dan zijn ze te lang doorgegaan terwijl het lichaam al lang in de pauzestand is gaan staan. Dan forceer je je lichaam om adrenaline te blijven verbruiken en overbelast je je gehele systeem. Of in de context van Human Design: dan heb je je Strategie en Autoriteit niet gevolgd en geëerd.

Generators met een Wortel-Sacraal-verbinding zijn dan ook geadrenaliseerde Generators. Dit kunnen enorm krachtige Generators zijn die bergen kunnen verzetten en een sterk potentieel hebben om verandering in de wereld teweeg te brengen, maar de omstandigheden moeten wel kloppen. Hebben ze gewacht om te antwoorden? Ging het Sacraal ervan aan? En gaf het Wortelcentrum de juiste puls? Indien ja: uitstekend! Indien nee: zeer pijnlijk. De impact van de Generator die zijn of haar Strategie en Autoriteit niet eert is immens. We lijden er met z'n allen door.

Ritmes van het leven

Ervaar je geen creatieve flow?
Dat is dus heel erg normaal, ondanks jouw Sacrale en Wortel-definitie.
Dat deze centra gedefinieerd zijn wil niet zeggen dat jouw energie altijd aanstaat om te gaan, gaan, gaan! Nee, ondanks dat deze definitie een betrouwbaar deel is van jezelf en je er dus altijd op kan terugvallen, gaat het om het volgen van jouw Strategie en Autoriteit om te weten wanneer de puls aanstaat of uit. En als er geen puls is, dan mag je nog zo hard je best doen om in actie te komen, het zal niet goed voelen. Het gaat dan in tegen je natuur.

Wat betrouwbaar en consistent is in dit geval is dat jouw energie altijd in pulsen komt. Daar kan je dus altijd op vertrouwen.
Ongedefinieerde Wortelcentra, daarentegen, hebben geen puls. Zij zijn onderhevig aan wat er via hun ongedefinieerd Wortelcentrum binnenkomt.
Voor ons, ongedefinieerde Wortel- en Sacrale centra, is het "normaal" dat we niet voortdurend in de flow zitten, niet consistent kunnen zijn en langere tijd niet in actie lijken te komen. Maar ook voor Generators met deze configuratie is het dus normaal dat die flow er ook niet altijd is, en je dus niet altijd consistent kan zijn en soms niet in actie komt, ondanks dat men jou heeft verteld dat jij altijd over Sacrale energie beschikt.

Geen creatieve flow ervaren wil dus niet zeggen dat er iets mis met je is, of dat je iets verkeerds doet of in je niet-zelf zit.
In tegendeel, het is een wezenlijk en natuurlijk deel van het leven. Alles gebeurt in pulsen en cycli. En als Generator is het een van je grootste krachten om dan ook je eigen pulsen en cycli te leren kennen, te accepteren en te eren. Als Generator in het bijzonder ben jij namelijk gevoelig voor de cycli en de natuurlijke ritmes van het leven — ja, ook als je een Manifesting Generator bent.

Categorieën: Dieper Duiken, Generators, Sacrale Centrum, Wortelcentrum

Was dit waardevol voor je?

Heb ik jou waarde gegeven op jouw Gene Keys en Human Design reis?
Trakteer me op een koffie of doneer via Paypal. Op die manier kan ik mijn werk verderzetten en ook af en toe een Gene Keys-cursus of reading schenken aan iemand die het financieel wat moeilijker heeft — Hartelijk dank voor je steun!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan om mijn nieuwsbrief te ontvangen — je ontvangt maximaal 4 e-mails per maand:

Je kan op elk moment uitschrijven via de link onderaan elke e-mail.
Voor meer details, check mijn privacyverklaring.