ALLEEN DEZE WEEK NOG! Download 3 gratis e-books over strategie, mindset & marketing: klik hier.

Charlotte Boogaerts: "Ik wil échte verhalen vertellen en mensen helpen in hun proces."

Toen Charlotte voor het eerst mijn coachingpraktijk binnenstapte, jaren geleden, viel het mij meteen op: wat een zachte, vriendelijke verschijning! Zelfvertrouwen bleek een werkpuntje, maar aan passie ontbrak het haar zeker niet. 

Ze moest een behoorlijke afstand afleggen: van Mol naar Mechelen. En dat omdat ze dolgraag van haar passie haar beroep wou maken: zingen. 

Wat Charlotte vooral speciaal maakt is haar groot hart en haar kwetsbaarheid: zo hard als ze aan zichzelf wil werken, zo hard wil ze ook andere mensen kunnen helpen. En wat is er mooier om dat te doen doorheen muziek?

Pas jaren later, toen ik richting de Belgische kust verhuisde, ontdekte ik dat Charlotte nog veel meer in haar mars had. Ze zette haar eerste stappen als natuurvoedingsconsulente en richtte prompt een tweede bedrijf op. Je moet het maar doen ;-) 

Ik twijfelde dan ook niet lang: Charlotte wou ik absoluut enkele vragen stellen.

...........

Wie ben je en wat doe je?

"Ik ben Charlotte Boogaerts, 30 jaar, trotse mama van 2 kleine kindjes en gelukkig getrouwd.  Ik ben natuurvoedingsconsulente én zangeres/songwriter. Ik probeer beide te combineren in concepten die ik aan het uitwerken ben. Maar ik doe elk ook graag apart."

Wat drijft jou om een dergelijke business (of twee) uit de grond te stampen?

"Het begon eerst met lichamelijke problemen, die eerder ook al mee voor burn-outs gezorgd hadden. Ik vond geen job die ik voor de rest van mijn leven zou kunnen volhouden.

Het belang van gezonde voeding was tijdens mijn zwangerschap en de jaren daarna enorm gegroeid. Omdat ik begon te begrijpen dat die zoektocht ook voor anderen zo moeilijk was als voor mij, voelde ik een drang om hen te helpen. 

Mijn emoties kan ik steeds verwerken in (mijn) muziek. Dit wil ik voor anderen ook. Ik wil hun gevoelens erkennen, échte verhalen vertellen die hen helpen in hun proces. En ondertussen helpt het mij ook."

Wat vind je het leukste aspect aan het ondernemen?

"Ik 'moet' niet werken, ik mag ook leuke dingen doen! 
En het klinkt wel stoer om te zeggen dat ik zelfstandige ben :-D"

Wat vind je het allermoeilijkst?

"De extra kosten, de combinatie met mijn gezin: de ene dag werk ik bijna constant, de andere dag wil ik het huis opgeruimd en proper. En in de vakanties of wanneer de kinderen vrij hebben, vind ik het ook moeilijk om een balans te vinden.

De onzekerheid over de inkomsten maar ook over de uitgaven: hoeveel kost de boekhouder eigenlijk? Welke extra bijdragen zijn er nog?"

Hoe zijn jouw bedrijven de voorbije tijd gegroeid?
"Dat vind ik een moeilijke, want ikzelf ben eerder degene die is gegroeid, terwijl mijn bedrijven niet veel binnen hebben gehaald."

Welke rol heeft mijn coaching of hebben onze sparring-momenten daarin gespeeld?

"Het zorgt er telkens voor om alles terug duidelijk voor ogen te krijgen, om meer mogelijkheden te zien en om het web aan ideeën wat uit te dunnen tot het noodzakelijke op dit moment. De salestekst-coaching die ik van jou heb gehad, helpt mij ook heel goed bij allebei mijn bedrijven."

Heb je nog een wijze raad voor andere onderneemsters?

"Neem zeker een degelijke coach bij de hand! 
Het lijkt misschien veel geld, maar het helpt zó om alles snel duidelijk in actiestappen om te zetten. En bij Daisy weet je zeker dat ze mee zoekt naar een methode, totdat het bij jou past! Ze laat jou 'jou' zijn en dringt niets op."

Mijn advies voor Charlotte:

Een van de dingen die heel vaak worden vergeten of genegeerd door ondernemers, is de reality-check. We zijn vaak ongelooflijk gefocust op onze doelen, dromen en verlangens, maar we vergeten of durven bijna niet kijken naar de realiteit van vandaag.

Natuurlijk worden we geconfronteerd met de realiteit, zeker als er weer een onverwachte rekening binnenloopt of je omzet niet is gehaald op het einde van de maand. Of we worstelen met een lastige klant, die we maar moeilijk kunnen loslaten.

Waar ik het over heb is een reality-check met de feiten van jouw bedrijf:

 • hoeveel omzet draai je eigenlijk?
 • hoe groot is jouw winst?
 • met welke kosten moet je rekening houden?
 • hoeveel belastingen moet je betalen?
 • hoeveel budget heb je te besteden?
 • wat is het vermogen van je bedrijf?
 • hoeveel (potentiële) klanten heb je in de pijplijn?
 • hoeveel moet je verdienen om rond te kunnen komen?
 • hoeveel klanten moet je per maand binnenhalen om die omzet te halen?
 • waar sta je nu ten opzichte van bovenstaande vragen?
 • welke stappen zijn nodig om dat doel te bereiken?

En zo kan ik dat rijtje vragen nog wel even blijven aanvullen.

De onzekerheid over onze inkomsten is een hot thema natuurlijk. We voelen allemaal de druk om klanten aan te trekken en omzet te draaien. Dat is niet altijd even fijn en het kan ons 's nachts ook wel wakker houden. 

Maar zo'n reality-check is naar mijn gevoel belangrijk, omdat je dan concretere stappen kan zetten met je bedrijf. Eigenlijk maakt het dat je als onderneemster niet langer het kleine meisje met dromen en verlangens bent, maar een heuse vrouw wordt met verantwoordelijkheden, concrete plannen en actiestappen om die dromen en verlangens te manifesteren.

Laat ons zeggen dat die daadkracht belangrijk is, maar om daadkracht te vinden moeten we ons niet alleen over de doelen en dromen buigen, maar ook over de feiten, de realiteit van ons bedrijf nu. Het is confronterend, maar het kan je ook de nodige rust schenken, omdat je concreter aan de slag kan.

Zoals Marie Forleo het zou zeggen: "Everything is figure-outable." ;-)

Verder vind ik het typisch Charlotte dat ze de groei van haar bedrijven minimaliseert. Ik zat de voorbije tijd quasi op de eerste rij en de groei is er wel degelijk. Charlotte heeft ontzettend grote stappen gezet in het voorbije jaar, ook al lijkt het in haar ervaring dat ze vooral tijd heeft gespendeerd aan persoonlijke ontwikkeling. 

Als solopreneur zijn we moeilijk los te koppelen van onze bedrijven. Als wij groeien, groeit ons bedrijf ook. Dat zie en voel je gewoon als je ondernemers aanschouwt die stevig inzetten op persoonlijke groei. 

Maar we lopen allemaal ook met blinde vlekken rond. Als je van nature worstelt met een tekort aan zelfvertrouwen, of als je de neiging hebt jezelf kleiner te maken dan je bent, jezelf dus niet echt naar waarde schat, dan ben je vooral gefocust op wat niet werkt, wat niet lukt, wat niet is behaald, etc. i.p.v. je successen te (h)erkennen, hoe klein of onbenullig die in jouw ogen ook maar lijken te zijn (dat zijn ze helemaal niet! Trust me on that ;-) ).

En ook: het is niet omdat we weinig omzet draaien, dat we geen prachtige groei hebben doorgemaakt. Zeker aan het begin van je ondernemerschap moet er van alles gebeuren, voor de omzet uiteindelijk mee groeit. Komt goed, de vruchten van al het oprechte, harde werk, pluk je in de toekomst sowieso, alleen niet altijd in de vorm die we verwachten.

Net door een reality-check uit te voeren en even heel kritisch naar de feiten te kijken, kan je er ook voor zorgen dat je het stukje omzet meeneemt in je planning en doelstellingen. Veel ondernemers hebben daar moeite mee, omdat ze dan het idee hebben dat ze geld vooropstellen of te belangrijk maken, maar niets is minder waar: om je dromen te kunnen verwezenlijken en een bloeiend bedrijf te bouwen héb je geld nodig. Zonder omzet, geen bedrijf.

Dus Charlotte, wat jij in een jaar voor elkaar hebt gekregen, doet niet zomaar iemand jou na. Je mag daar gerust bij stilstaan en jezelf dat schouderklopje geven. Het zal je energie en moed geven om door te gaan. En je mag ook die feiten durven checken en concretere omzetdoelen zetten en vragen om wat je nodig hebt om die doelen te bereiken. Ik verwacht nog hele mooie, krachtige dingen van jou in 2019!

Je kan Charlotte vinden via www.livverity.com en www.c-pure.be.


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis wekelijkse bizz-tips

Close

50% vervolledigd

Gratis download

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en ontvang de gratis Business Roadmap. Je ontvangt maximaal 4x per maand een e-mail op dinsdagochtend.