Authentiek ondernemen. Wat is het?

Er is best wel wat controverse over de term "authentiek".
Veel ondernemers denken immers dat authentiek betekent dat je het achterste van je tong laat zien op elk moment. En dat je dan dus ook informatie deelt waar jouw klanten geen zier mee zijn. Seth Godin kan er zo wel even op doorgaan (ik heb toch immens respect voor deze grote meneer, hoor).

Nee, voor mij betekent authentiek iets anders.
Namelijk dat je onderneemt vanuit integriteit, eigenheid, van binnenuit.

Je kan je namelijk enorm laten leiden door anderen. Maar dat is niet authentiek. 
Wat authentiek is, is wat jij doet vanuit intrinsieke motivatie, wat precies bij jou past op dat moment, zonder jezelf te verloochenen. 

Maar hoe doe je dat dan?
Jah, als ik dat maar kon samenvatten in één blogbericht, dan zou dat natuurlijk super zijn. Maar dat kan ik niet. Wel hoop ik je met dit blogbericht een aantal tips te kunnen geven.

Tip 1: Mensen doen zaken met mensen

Het minst authentieke dat je tegenwoordig allicht kan doen als ondernemer, is ondernemen op de "oude manier". Je weet wel, van toen mensen nog zaken deden met bedrijven. Strak in het pak, professioneel masker op, jezelf zoveel mogelijk wegcijferen door je bedrijf knal voor je te zetten. Dat is waar jouw klant mee communiceerde: met jouw bedrijf, niet met jou.

Dat is nu niet meer (gelukkig).
Mensen doen zaken met mensen tegenwoordig. En dat vind ik een hele goede ontwikkeling, want anders zou ik de grootste moeite hebben om te ondernemen. Toch ben ik ervoor in de wieg gelegd, lijkt het wel, omdat ik het zooooo ontzettend fijn vind om in dit tijdperk te zijn geboren. Net op tijd ;-)

Mensen doen dus geen zaken met jouw bedrijf of met je logo. Stap er dus van achter weg en kom naar voren. Laat jezelf zien. Dat is authentiek. Mensen willen zaken doen met JOU en daarvoor moet je wel komen opdagen. Als je authentiek wil ondernemen, zul je van achter jouw bedrijf, jouw bedrijfsnaam of logo moeten komen. 

Tip 2: Maak van je brand een "personal brand"

Ja, dat logo is natuurlijk wel handig. Omdat je dan herkenbaarheid creëert. Het zou behoorlijk irritant zijn om voortdurend selfies te moeten delen, omdat je geen logo zou mogen hebben, haha. Maar het is niet meer zomaar een logo.

Authentiek ondernemen vraagt ook van jou dat je je brand "persoonlijk" neerzet. Wat bedoel ik daarmee? Wel, het plaatje moet kloppen: te beginnen bij jouw "waarom" (waarom doe je wat je doet), jouw waarden en normen en jouw persoonlijke verhaal. Dát is wat ervoor zorgt dat klanten zich met jou kunnen verbinden. Dát willen klanten van je zien.

Daar begint het.
En dan ga je verder.
Daar komt jouw logo uit voort. Daar komt jouw huisstijl uit voort. Daar komt jouw hele communicatie en de manier waarop je communiceert, uit voort.

Een authentieke brand omdat ie persoonlijk is.
Snap je 'm?

Tip 3: Vertel JOUW verhaal

Ik weet het. Er is zoveel te vinden op het internet.
En als jij bent zoals ik, dan wil je van alles leren, absorberen, integreren, ... 

Let op: dit kan ook een valkuil zijn.
Als je te veel naar buiten gericht bent, dan verlies je al snel het contact met jezelf. En dan weet je vaak niet meer goed wat van jou is, en wat van de ander. Waardoor je ook wel eens niet zo authentieke keuzes kan maken.

Als je iets leert of nieuwe informatie en kennis opdoet: doe er dan ook iets mee. Praat anderen niet na, maar integreer het in je eigen leven en ga van daaruit vertellen. Deel JOUW ideeën dus, en niet die van anderen. Vertel JOUW verhaal.

Daarvoor moet je alles wat je weet wel eerst doorleven.
Anders is het niet echt. Anders is het leeg. 
Walk your talk, baby!

Tip 4: Vergelijk jezelf niet met anderen

Het lijkt vanzelfsprekend en je wéét dit allicht wel, maar toch doe je het nog. Toch?
Ik doe het soms ook nog. En verdorie, dat levert me helemaal niets op. Behalve een rotgevoel. 

Want er is altijd wel iemand die het "beter" doet dan jij.
Er is altijd wel iemand die meer verdient dan jij.
Er is altijd iemand die meer succes haalt dan jij.
Of betere resultaten.
Of meer populariteit.

Kijk, als je je daarop stuk bijt, kan je er maar beter mee stoppen. Want dat spelletje met jezelf kan eindeloos blijven doorgaan, terwijl jouw klanten daar helemaal niets aan hebben. Sterker nog, veel mensen knappen daarop af, want jouw tekort aan zelfvertrouwen ligt er dik bovenop. Niet erg inspirerend, toch?

Durf dus te kijken naar wat jij hebt. Durf te kijken naar jouw successen.
Kijk van waar je komt en wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen.
Het is heus meer dan je denkt.
En ga daar voor staan. Dat is authentiek.

Tip 5: Probeer niet te overtuigen

Allicht heb je zelf een hekel aan ondernemers die staan te "roeptoeteren" dat jij hun dienst of product moet kopen. Ze kunnen er wat van, met de slimste trucjes van de markt. Het lijkt wel alsof ze een scorebord bijhouden bij elke acquisitie. Brrrr...

Het is natuurlijk heel fijn als je een vlotte verkoper bent, maar daarom ben je nog niet authentiek. Want authentiek zijn zou betekenen dat jij niet je best moet gaan doen om mensen te overtuigen, maar dat zij vanzelf overtuigd raken, simpelweg doordat jij jezelf laat zien zoals je bent.

Ik ben ervan overtuigd dat de beste verkoper met de slimste trucjes niet de leukste klanten aanhaalt. In tegendeel. Zo iemand trekt vooral mensen aan die makkelijk te beïnvloeden zijn. En zich later misschien wel bekocht voelen.

Focus je op je eigen "tribe": dat groepje mensen die in jou geloven, niet omwille van jouw slimme marketing, maar omwille van wie jij bent en waarom jij doet wat je doet. Dat voelt niet als verkopen en het kost je ook geen moeite. Je bent niet gehecht aan de uitkomst en je laat de ander ook in zijn of haar waarde als het een "nee" wordt.

Tip 6: Geef oprechte aandacht

Ik wil nog een stapje verder gaan: stop met verkopen!
Ondernemers denken vaak dat ze een hele salespitch moeten afsteken in een potentieel klantgesprek, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Ik zie gesprekken met potentiële klanten altijd als fijne ontmoetingen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en ik houd ervan om een kijkje in hun leven en werk te krijgen. Waar ze zoal mee bezig zijn. Wat hen bezig houdt. Ook is het extra fijn als je gemeenschappelijke interesses of visies ontdekt.

Ik verkoop eigenlijk nooit. Ik doe zelden een salespitch. Ik beantwoord wel vragen over mijn aanbod. En ik durf al wel eens op mijn aanbod te wijzen als ik tijdens ons gesprek merk dat ik zo iemand écht zou kunnen helpen. Maar vaak hebben deze mensen al voorhand een keuze gemaakt en willen ze gewoon even via een gesprek bevestiging voelen. 

Bovendien vinden potentiële klanten het veel belangrijker om zich gehoord en gezien te voelen. Dat jij écht betrokken bent. Dat jij hen begrijpt. Dat jij met je aandacht bij hen bent. Dat jij hen gunt waar zij naar verlangen. En als jij toevallig dan ook nog de oplossing voor hun probleem hebt, dan is de zaak al geklonken nog voor je denkt aan het woord "salespitch", lol.

Als jij authentiek bent, dan prop jij jezelf niet in het keurslijf van een verkoper, maar blijf je gewoon jezelf tijdens zo'n gesprek. Zoals je met een vriendin zou praten. Met een lekker kopje koffie erbij. Allebei in je sweatpants achter de laptop, haha. Héérlijk, toch? 

Als dit geen klant wordt, dan heb je er misschien wel een vriend(in) bij, wie weet.

Tip 7: Kom los van die likes

We zijn er voortdurend op gebrand, op die likes. En die reacties. Aaarrgggh, waarom reageren er zo weinig mensen? Waarom krijg ik geen paginalikes? 

Kom op, je weet beter dan dat. 
Daar draait het toch helemaal niet om?
Het draait net rond betrokken zijn, EERST van jouw kant uit.

Jij moet eerst vertrouwen winnen. En dan doe je niet door likes te tellen en reacties te proberen lospeuteren. Heus niet.

Vertrouwen win je door jezelf te laten zien zoals je bent. Door de dingen te zeggen waar je achter staat en waar je in gelooft en dat ook keer op keer te bewijzen. Door te schrijven zoals je praat, niet vanuit je "zakelijke ik", maar gewoon, alsof je een vriend(in) aanschrijft.

Jouw potentiële klanten geven geen zier om hoeveel likes je krijgt op een bericht (of ze hebben hun eigen prioriteiten niet echt op een rijtje), maar vinden het veel belangrijker dat jij betrokken bent op een manier die authentiek, transparant en oprecht is. Dan ga je vanzelf met elkaar in gesprek. En dat hoeft zelfs niet altijd online te zijn (er bestaat nog een hele wereld daarbuiten, wist je dat?).

...........

Ik stel mezelf altijd de vraag, als ik twijfel: hoe wil ik door ondernemers behandeld worden als IK een potentiële klant was?

Yep, doe een ander niet aan, wat je jezelf niet eens wil aandoen.
Ik durf te wedden dat je soms dingen doet, uit angst om geen klanten te vinden of vanuit de druk om geld te verdienen, die eigenlijk niet zo koosjer zijn als het gaat om jouw integriteit. Denk daar maar eens over na.

Dus, hoe ga jij het aanpakken?
Hoe ga jij meer JIJ in je bedrijf en je marketing integreren?
Wat heb jij nodig om authentieker te zijn?

Verder praten over dit thema?
Word gratis lid van onze gezellige Solopreneur Support Club → 


Nieuwe blogartikels in je mailbox?
Abonneer je op mijn gratis DeesMail op Dinsdag →

Close

50% vervolledigd

Blijf op de hoogte

Abonneer je op mijn inspiratie-mails en blijf zo op de hoogte van de lancering van de Solopreneur Sisterhood. Je ontvangt maximaal 4x per maand een vlotlezende e-mail op dinsdagochtend.